Läkarna upptäckte vita suddiga fläckar i kluster i utkanterna av båda lungorna på patienterna som hade fått lunginflammation av coronaviruset. Foto: Mount Sinai Hospital/AP

Omfattande förändringar i lungorna hos svårt sjuka coronapatienter

Uppdaterad
Publicerad

Vid det här laget vet nog de flesta att 80 procent av de som smittas av corona bara blir lindrigt sjuka. En del märker överhuvudtaget inte att de bär på viruset. Men en liten andel blir svårt sjuka. Och de akuta skadorna på lungorna kan bli förödande, långtidseffekten vet vi inte.

Friska lungor ser svarta ut på röntgen eftersom de är fyllda av luft. I början av en lunginflammation kan man se suddiga vita fläckar som består av vätska och olika typer av immunförsvarsceller. Vid försämring blir fläckarna ännu vitare.

Lungorna fylls av vätska

– Den kraftiga inflammationen är kroppens immunsvar på infektionen, förklarar Magnus Gisslén, professor i infektionssjukdomar och överläkare på Infektionskliniken vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

Coronapandemin

När det här händer får man svårt att andas och behöver då ligga i en respirator som trycker ned syrgas i lungorna.

Ovanligt mönster

Vid en vanlig bakteriell lunginflammation får man vita fläckar som ofta är begränsade till en del av den ena lungan.

Men när amerikanska läkare vid sjukhuset Mount Sinai i New York analyserade 121 skiktröntgenbilder av kinesiska patienters lungor upptäckte de något ovanligt.

Patienterna som hade fått lunginflammation av coronaviruset hade vita suddiga fläckar i kluster i utkanterna av båda lungorna vid revbenen.

– Det är ett distinkt mönster, säger radiologen Adam Bernheim till Los Angeles Times.

Svenska läkare har sett ett liknande mönster hos svenska coronapatienter.

– Det är spännande för att vi kan förstå mer om hur lungorna angrips både vid corona och andra epidemier. De vita fläckarnas mönster kan kanske användas för att identifiera patientens sjukdom, säger Sven Nyrén, överläkare och docent i thoraxradiologi vid Karolinska universitetssjukhuset.

Långvarig intensivvård

Enligt WHO tar det tre till sex veckor att återhämta sig om man har blivit svårt sjuk i covid-19.

– De här patienterna särskiljer sig från andra som ligger i respirator med lunginflammation. De verkar behöva en ganska långvarig intensivvård, säger Magnus Gisslén.

– Om det går riktigt illa kan andra organ ta skada. Vi vet att hjärtat, njurarna och levern kan bli påverkade. Det blir en ond cirkel och i värsta fall överlever inte patienten.

Permanenta skador

Han poängterar att de flesta coronapatienter som vårdas i respirator faktiskt överlever.

– Det är ett väldigt besvärligt läge men de allra flesta klarar det om man inte är riktigt gammal eller svårt sjuk i övrigt.

Det finns rapporter om att patienter har fått ärr på lungorna, men det är fortfarande oklart hur många som får en permanent skada.

Faktaruta: Symptom på covid-19

De flesta (80 %) som smittas blir bara lindrigt sjuka. En del märker överhuvudtaget inte att de bär på det nya coronaviruset.

Vanliga symtom på coronasmitta är:

• Feber (saknas dock hos en del)

• Torrhosta

• Sjukdomskänsla och trötthet

Man ska även vara uppmärksam på följande symptom:

• Värk i muskler och leder

• Halsont

• Diarré

• Illamående

• Huvudvärk

• Smak- och luktbortfall

En liten andel av personerna med covid-19 blir svårt sjuka och drabbas av andningsbesvär. Detta kan leda till lunginflammation och multiorgansvikt.

Källor: WHO, 1177, ENT UK: Det brittiska förbundet för öron, näs- och halssjukdomar

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet