default_caption

Fyra av tio vill stärka försvaret

Uppdaterad
Publicerad

Försvarsministern har sagt sig vara nöjd med att Sverige kan hålla ut i en vecka om vi blir anfallna. Men nästan hälften av alla svenskar tycker att Sveriges försvar måste bli starkare än i dag. Det visar en undersökning som SVT har beställt.

Sedan järnridån föll och Sovjetunionen upplöstes, har det svenska försvaret fått en allt mindre del av statens årliga pengapott. I år går fem procent till försvaret, totalt 42 miljader kronor. Men många svenskar tycker inte att vårt försvar räcker.

– Om man är vek så är man vek. Det är bättre att i alla fall vara beredd på någonting som eventuellt kan hända, säger Stefan Andersson.

– De sa att det bara räckte för en vecka, det är lite oroväckande,  tycker Inga-Lill Gustafsson. Vill man ha mer än en vecka så får man ju satsa mer, helt enkelt.

SVT Nyheter har låtit SIFO fråga 1.500 svenskar om de tycker att försvaret ska förstärkas, minskas eller vara som det är.

  • Nästan hälften (42%) svarade att försvaret ska förstärkas.
  • 26% svarade att försvaret ska vara som det är.
  • 12% ville minska försvaret.
  • Övriga 20%  svarade att de inte vet.

”Vi har olika uppfattningar”

Folkpartiet har hittills inte fått gehör i regeringen för sina krav att satsa mer på försvaret, och prioritera frågan om landets militära skydd.

– Vi har olika uppfattningar mellan partierna, säger partiledare Jan Björklund (FP).

– Vi bör stärka vår försvarsförmåga att också skydda oss själva, och inte bara vara på andra platser i världen med vårt försvar, fortsätter han.

Socialdemokraterna har, inte heller de, satt av mer försvarspengar i sin skuggbudget. Men partiet krävde nyligen ett starkare marin- och luftförsvar av Gotland.

– Vi har en militär förmågeuppbyggnad i Ryssland, och en omvärld som i många stycken är osäker. Militär förmåga är inte detsamma som hot, men däremot kan militär förmåga givet läge användas till något som kan bli ett hot. Det är ju så man ändå måste planera i sådana här sammanhang, säger Peter Hultqvist (S) som är försvarspolitisk talesperson.

Bland männen har drygt hälften, 51 procent, svarat att de vill ha ett starkare försvar. Men bland kvinnorna är stödet svagare, bara 33%, alltså var tredje kvinna vill förstärka.

– Det beror på vad de drar ner på annars, var de tar pengarna ifrån, säger Louise Tegneborg och Kristina Mattesson.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.