I den senaste väljarbarometern finns inte några statistiskt säkerställda förändringar för något enskilt parti jämfört med månaden innan. På pappret kvarstår en etablerad bild sedan en tid, exempelvis att det går bra för Socialdemokraterna och att Sverigedemokraterna är landets näst största parti, ungefär lika stort som de tre regeringspartierna tillsammans.
Men med ett lite längre perspektiv syns det ändå att det har rört på sig. Sedan förra sommaren har oppositionens samlade övertag minskat med mer än hälften.
Regeringspartierna har alltsedan valet haft problem med väljarstödet. Oppositionen har haft ett stadigt övertag och i augusti toppade detta med 11 procentenheter. Men sedan dess har det fallit ner till ett övertag på 4,8 procentenheter i januari.
– Att avståndet mellan blocken minskar kan bero på en kombination av politik och generell utveckling. Allmänheten kan ha uppfattat positiva signaler om minskad inflation, framtida räntesänkningar och kanske också lägre drivmedelspriser, säger Per Söderpalm, som är opinionsansvarig på Verian.
SÅ HÄR GÖRS UNDERSÖKNINGEN
SVT/Verians väljarbarometer baseras på cirka 3 000 genomförda intervjuer med personer i Sifo-panelen – en panel som rekryteras via slumpmässiga riksrepresentativa urval. Panelen består av cirka 100 000 deltagare. Urvalet sker i åldrarna 18-84 år. Undersökningen kompletteras med telefonintervjuer med personer i åldrarna 85 år och uppåt.
Frågan som ställs är: ”Vilket parti skulle du rösta på om det vore val i dag?”
Svarsfrekvensen i väljarbarometern ligger kring 40 procent. De svarande kontrolleras så att de är representativa för olika demografiska grupper som kön, ålder, region, utbildning och partisympati i föregående val.
Januari månads väljarbarometer genomfördes under dessa datum: 25 december – 7 januari.