Fallet handlar om en lärare som anmäldes för kränkning efter att ha flyttat en elev som vägrade resa sig ur en soffa i en rasthall. För bryskt tyckte BEO eftersom eleven har flera diagnoser och en egen handlingsplan som dock läraren inte kände till. Därför borde eleven ha behandlats på ett annat sätt menar BEO och krävde skadestånd av skolan. Det kravet har tidigare avvisats av både tingsrätt och hovrätt.
Brottargrepp okej eller inte?
Nu driver BEO ärendet vidare till högsta instans och i slutet av månaden väntas HD besluta om ärendet tas upp eller inte.
– Vi behöver få veta om det är okej att ta brottargrepp på en elev säger BEO Caroline Dyrefors Grafman.
Fallet har väckt starka reaktioner.
– Lägg ner BEO, skrev exempelvis Liberalernas riksdagsman Roger Haddad i en debattartikel som blev flitigt citerad.
Oroliga lärare
Många lärare är i dag oroliga för att bli anmälda för kränkning, vilket Lärarförbundet har noterat. I dag överdokumenterar sex av tio lärare sina ingripanden för att försäkra sig om att ha ryggen fri. Det visar en undersökning som förbundet har gjort. Lärarförbundet efterfrågar tydliga nationella riktlinjer för vad en lärare får göra för att avstyra bråk och stök
– Rädslan för att bli anmäld för kränkning påverkar också intresset för att blir lärare, säger Robert Fahlgren, vice ordförande i Lärarförbundet.
Förra året gjordes 1 910 anmälningar om kränkande behandling till BEO och Skolinspektionen. I 40 procent av fallen var det en lärare eller annan skolpersonal som anmäldes. Under förra året begärde BEO skadestånd i 60 fall där skolpersonal anmälts.