På en av bilderna ligger en stor varanödla och flämtar. Halsen är uppskuren och på insidan blänker det röda köttet. Om en stund kommer någon börja klippa upp ödlans hud, och flå den. Om ödlan hunnit dö då eller inte är tveksamt.
Ödleskinnet ska sedan genomgå en rad processer innan det till slut har förvandlats till en väska. Den kommer att säljas i en exklusiv modebutik någonstans på jorden där det finns gott om pengar. Men den snygga väskan har alltså en blodig och grym historia.
Flås levande
Bilderna som den internationella djurrättsorganisationen Peta släpper, visar fruktansvärda scener från reptilskinnsindustrin. Små krokodiler klubbas brutalt, och läggs sedan på hög i väntan på att flås. Många av dem lever då fortfarande.
Ormar spikas upp mot ett träd, sedan klipps huden upp. Kroppen kränger panikartat under tiden.
Jonas Wahlström är föreståndare på Skansenakvariet och kan mycket om reptiler. Han säger att man i dag inte kan köpa ormskinnsprodukter med gott samvete.
– Nej, det kan man inte. De allra flesta är pytonormar eller boaormar som är mer eller mindre illegala från början. Men tyvärr så finns det en marknad eftersom det anses vara exklusivt, säger Jonas Wahlström till SVT Nyheter.
Går runt reglerna
Flera av de stora modehusen har i dag reptilskinnsaccesoarer i sina kollektioner. Det finns en internationell konvention, CITES, som reglerar importen av reptilskinn och all handel inom EU är i princip förbjuden eller mycket starkt begränsad. Men det finns sätt att kringgå reglerna.
– De flesta av ormskinnen kommer från ormar som är fridlysta, pytonormar till exempel. Men om man föder upp dem, då är det en annan sak, då tillåts handeln. Men vad är då uppfödningen? Jo, det är att man plockar in ungar från naturen, sen föder man upp dem så att de blir större, sen slaktar man dem. Det är alltså ingen uppfödning. Det är en uppgödning av infångade djur, säger Jonas Wahlström.
Han tittar på filmsekvenserna som visar den brutala hanteringen av reptilerna i skinnindustrin.
Skulle det här kunna vara skinn som någon svensk konsument har gått och köpt?
– Ja, absolut. Naturligtvis är det det. De här kommer ju då in som påstått farm-uppfödda djur. Och alla länder är kanske inte så strikta som Sverige, som kanske inte alltid godkänner de här tillstånden. Det kommer in i EU, finns det sen inom EU så får det ju flyta runt naturligtvis, säger Jonas Wahlström.