• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Oro bland sjukhuspersonal när covidpatienterna ökar

Uppdaterad
Publicerad

På kort tid har antalet intensivvårdspatienter med covid-19 fördubblats i Sverige. Även om belastningen är långt ifrån lika hög som i våras väcker ökningen en oro för hur vårdbehovet ska kunna tillgodoses och hur sjukhuspersonalen ska orka ta nya tag.

– Det är med skräck i blicken man ser att det vänder upp igen, säger överläkaren Roland Söderholm i SVT:s Helgstudion.

Efter en tuff vår med långa skift och lite återhämtning förbereder sig sjukvården på en höst med ökad arbetsbelastning.

– Vanligtvis är hösten den tid då sjukvården kan komma ikapp efter sommarsemestrarna, men nu är det många som inte hunnit ta ledigt i sommar så det är lite av en sommarsituation även om det är höst, säger Sofia Lindström, specialistsjuksköterska på Akademiska sjukhuset i Uppsala.

Coronapandemin

För närvarande intensivvårdas 46 personer med covid-19 i Sverige, vilket är 19 personer fler än för en vecka sedan. En fortsatt ökning av antalet inlagda coronapatienter kan få stora konsekvenser för personer som är i behov av annan akut vård, enligt Roland Söderholm, överläkare i internmedicin vid Södertälje sjukhus.

– Vi lyckades ställa om sjukvården i våras och borde kunna göra det nu. Men de patienter vi skulle tagit hand om har fått stå tillbaka. Det går ju inte att operera utan intensivvårdspersonal och intensivvårdsplatser, säger han.

Får bättre vård än tidigare

Roland Söderholm och Sofia Lindström är dock överens om att förutsättningarna är mycket bättre än tidigare under pandemin. Bland annat har skyddutrustning och rutiner förbättrats, tester och smittspårning har kommit igång och covidpatienter får bättre vård än tidigare.

– Vi har lärt oss mer om vilka läkemedel vi ska använda och när det är dags att flytta patienter. Vi har ett bra samarbete med andra sjukhus, säger Roland Söderholm.

Bland de nya insikterna finns kunskapen om hur patientens position påverkar syreupptagningen.

– Om man ligger på mage öppnar man områden som man klämt till. Det blir bättre rent fysiologiskt, säger Söderholm.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet