Efter en tuff vår med långa skift och lite återhämtning förbereder sig sjukvården på en höst med ökad arbetsbelastning.
– Vanligtvis är hösten den tid då sjukvården kan komma ikapp efter sommarsemestrarna, men nu är det många som inte hunnit ta ledigt i sommar så det är lite av en sommarsituation även om det är höst, säger Sofia Lindström, specialistsjuksköterska på Akademiska sjukhuset i Uppsala.
För närvarande intensivvårdas 46 personer med covid-19 i Sverige, vilket är 19 personer fler än för en vecka sedan. En fortsatt ökning av antalet inlagda coronapatienter kan få stora konsekvenser för personer som är i behov av annan akut vård, enligt Roland Söderholm, överläkare i internmedicin vid Södertälje sjukhus.
– Vi lyckades ställa om sjukvården i våras och borde kunna göra det nu. Men de patienter vi skulle tagit hand om har fått stå tillbaka. Det går ju inte att operera utan intensivvårdspersonal och intensivvårdsplatser, säger han.
Får bättre vård än tidigare
Roland Söderholm och Sofia Lindström är dock överens om att förutsättningarna är mycket bättre än tidigare under pandemin. Bland annat har skyddutrustning och rutiner förbättrats, tester och smittspårning har kommit igång och covidpatienter får bättre vård än tidigare.
– Vi har lärt oss mer om vilka läkemedel vi ska använda och när det är dags att flytta patienter. Vi har ett bra samarbete med andra sjukhus, säger Roland Söderholm.
Bland de nya insikterna finns kunskapen om hur patientens position påverkar syreupptagningen.
– Om man ligger på mage öppnar man områden som man klämt till. Det blir bättre rent fysiologiskt, säger Söderholm.