• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Oro för bedrägeri bakom äldres digitala utanförskap

Uppdaterad
Publicerad

Många äldre väljer aktivt bort internettjänster på grund av oro för brott och bedrägerier, visar en ny rapport från Internetstiftelsen. Nu efterlyser man att fler kommuner erbjuder hjälp till äldre. 

– Vi måste satsa på att stötta de äldsta och se till att de har någonstans att ta vägen för att få hjälp, säger Måns Jonasson på Internetstiftelsen.

Internetstiftelsen tar varje år fram rapporten Svenskarna och internet. Tidigare har den visat att många äldre inte använder internet alls. 

Bland annat uppger mer än hälften av de svarande internetanvändarna över 60 år att de känner en stor oro för att bli utsatta för bedrägeriförsök på nätet. Just oro över säkerheten gör även att en tredjedel aktivt väljer bort att använda till exempel e-tjänster.

Var femte pensionär

Måns Jonasson, expert på Internetstiftelsen, säger att digitaliseringen har rört sig snabbt i Sverige.

– Det är svårt att utföra vanliga ärenden utan att kunna logga in på 1177 eller göra sin deklaration online. Samtidigt ser vi tydligt att det finns en grupp pensionärer och äldre som väljer bort internet och det syns att många är oroliga.

Enligt rapporten använder var femte pensionär inte internet alls. Trots det är det långt ifrån alla kommuner som erbjuder hjälp till äldre, enligt Måns Jonasson. 

– Om kommuner och staten ska fortsätta kunna räkna med att medborgarna ska sköta mer och mer av sina ärenden själv digitalt så måste vi också satsa på att stötta de äldsta och se till att de har någonstans att ta vägen för att få hjälp.

Fakta om undersökningen:

Internetpenetrationsstudien:

  • 2 403 personer har valt att delta och svarat i undersökningen i åldern 16 år och äldre. Undersökningen har genomförts av Novus med hjälp av telefonintervjuer till ett slumpmässigt urval personer.
  • Resultatet ger en bild av hur stor andel av svenska folket som använder internet. Ett antal personer har antingen inte kunnat gå att nå eller har valt att inte delta i undersökningen.
  • Totalt utgör de som inte svarat 59 procent av det totala antalet tillfrågade.

Studie 1:

2 885 slumpmässigt utvalda personer som har valt att delta och svarat i undersökningen i åldern 18-90+ år. Undersökningen har genomförts i Novus slumpmässigt rekryterade panel.

Resultatet ger en bild av hur svenska folket inom åldersgruppen 18-90+ år ser på sina internetvanor. En antal personer utöver dem som tillfrågats i undersökningen har antingen inte gått att nå eller inte velat delta i undersökningen.

Totalt utgör de som inte svarat 36 procent procent av det totala antalet tillfrågade.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.