Oro för omflyttning bland ukrainska flyktingar

Uppdaterad
Publicerad

Många ukrainska flyktingar som ordnat eget boende har flyttat in hos släktingar eller privatpersoner som öppnat sina hem. Men nu börjar läget bli ansträngt och det finns en oro för att människor som börjat rota sig ska flyttas till en annan del av landet.

I Norrtälje kommun har ett nätverk med ideella krafter ordnat boende till ett 70-tal av de knappt 200 ukrainska flyktingar som kommit till kommunen. En av dem som tagit emot flyktingar är Lotta Borg Segeros, som i vanliga fall hyr ut stugor till turister. Men det som skulle vara en akut lösning har dragit ut på tiden och snart måste ukrainarna flytta.

– Jag har inte vågat säga det till dem än, men nu är det bara två och en halv vecka kvar, säger Lotta Borg Segeros.

Det är oklart vart ukrainarna ska flytta istället vilket skapar en oro för att de ska tvingas flytta till andra delar av landet, om de ber om hjälp med boende från Migrationsverket.

– Min son har börjat i förskola här och om vi skulle behöva flytta skulle det innebära svårigheter som att hitta en förskola igen och börja om på en ny plats. I så fall åker vi hellre hem till Ukraina, säger Tatiana Sverdlenko som kom till Sverige i mitten av mars tillsammans med sin treårige son Ivan.

Behöver besked

Norrtälje kommun har 125 sängplatser i lägenheter som de tog fram i ett tidigare skede när Migrationsverket efterlyste evakueringsbostäder. Men de har inte behövts och nu kan inte kommunen låta ukrainarna flytta in utan att Migrationsverket först gett ett tydligt besked.

– Vi måste få veta från Migrationsverket att vi är ansvariga för just de här individerna så att de inte säger att någon annan kommun är det och vi är ansvariga för några helt andra. Det skulle bli en väldigt besvärlig situation för alla inblandade, säger Staffan Tjörnhammar (M), kommunstyrelsens ordförande.

Migrationsverket väntar just på nu på en rapport från länsstyrelserna om hur kapaciteten ser ut, därefter ska de börja anvisa människor, enligt generaldirektör Mikael Ribbenvik.

Om det finns kapacitet i kommuner där människor börjat rota sig, kommer de få stanna där då?

– Principen är så få omflyttningar som möjligt, men det kommer inte att gå helt att undvika, säger Mikael Ribbenvik.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.