Samtidigt som regeringen och socialminister Lena Hallengren beskrev Sveriges beredskap för coronaviruset som god fanns påtalade risker som rörde tillgången till skyddsutrustning, avslöjar Ekot. Foto: Staffan Löwstedt/SvD/TT

Osäker beredskap beskrevs som god av regeringen

Uppdaterad
Publicerad

Samtidigt som regeringen i februari beskrev Sveriges beredskap för coronaviruset som god fanns det påtalade risker gällande tillgången till skyddsutrustning – och det saknades även kunskap på flera områden. Det visar en granskning av Ekot.

– När jag lyssnar till både Folkhälsomyndigheten, som är expertmyndighet när det gäller smittskydd, och på socialstyrelsen, som också samordnar hälso- och sjukvården, så får jag bilden att vi har en god beredskap, både utifrån hur situationen ser ut idag men också utifrån att man tar höjd, vilket ju all krisberedskap handlar om, för en annan situation, sa socialminister Lena Hallengren den 28 februari enligt Sveriges Radio Ekot.

Samtidigt framgår det i interna mötesprotokoll mellan Folkhälsomyndigheten och smittskyddsläkare, samt i den nationella lägesrapport som Socialstyrelsen och FHM gjort tidigare, att det saknades kunskap på flera områden om hur beredskapen såg ut om spridningen i Sverige skulle komma att bli mer omfattande. Det visar Ekots granskning.

Coronapandemin

Fanns bara skyddsutrustning för ett hundratal patienter

Till exempel visade en lägesrapport för regionerna från februari att det bara fanns skyddsutrustning i lager för 1400 vårddygn, vilket motsvarar ett hundratal patienter. Vissa regioner vittnade också om att leveranser inte kommit fram. Någon nationell beredskapsinventering för kommunerna hade inte gjorts.

– När det gäller just lagerhållning av skyddsmateriel så är det en av få slutsatser vi kan dra, att den inte var helt uthållig, säger socialminister Lena Hallengren till Ekot.

Ekot: Men då stämde det väl inte helt att beredskapen var god?

– Utifrån det vi såg och utifrån den kunskap vi hade så var det bilden, men på kort tid har vi gått igenom ett förlopp som verkligen är historiskt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet