Ost, smör och grädde ger cancerskydd

Uppdaterad
Publicerad

Kvinnor som äter feta mejeriprodukter minst fyra gånger per dag löper drygt 40 procent lägre risk att insjukna i tarmcancer än kvinnor som äter feta produkter mindre än en gång per dag.

Det visar en ny svensk studie som bygger på uppgifter om runt 61.000 kvinnor i åldrarna 40 till 76 år i Uppsala och Västmanlands län.

-Feta mejeriprodukter innehåller ämnen som i djurförsök skyddar mot tarm- cancer, bl.a. så kallad konjungerad linolsyra, CLA, säger Susanna Larsson, doktorand vid Karolinska sjukhuset, till Upsala Nya Tidning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.