En delad bild som visar en kvinna som går genom ett läger i Gaza med tält i bakgrunden till vänster, där flera personer är synliga i skuggan av tälten. Till höger Ulrika Modéer, generalsekreterare svenska Röda korset.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ulrika Modéer, generalsekreterare svenska Röda korset, menar att utöver den akuta nödhjälpen behövs långsiktigt stöd för att återuppbygga Gaza och dess infrastruktur. Foto: Abdel Kareem Hana/AP/TT, SVT

”Krävs otroligt mycket bistånd till Gaza”

Uppdaterad
Publicerad

Hundratusentals människor är utan mat, rent dricksvatten och mediciner. Vintern med kyla och regn har förvärrat situationen ytterligare. Nu väntar hjälporganisationer otåligt på vapenvilan och tillåtelse att komma in i Gaza.

– Landet är i ruiner och människor är utan det absolut mest nödvändiga, säger Ulrika Modéer, generalsekreterare för svenska Röda korset, till SVT Nyheter.

Under vapenvilan är det sagt att 600 lastbilar med nödhjälp ska få köra in i Gaza varje dag, inklusive 50 lastbilar med bränsle. Även 200 000 tält och 60 000 husbilar ska levereras till fördrivna palestinier.

– Det räcker inte långt. Gaza är ödelagt så det kommer att krävas otroligt mycket bistånd och investeringar från det internationella samfundet. Men vi står redo att snabbt kunna bistå den nödställda befolkningen, säger Ulrika Modéer, generalsekreterare för svenska Röda korset.

Krig mellan Israel och Hamas

Hon säger att behovet av hjälp är enormt och svårt att beskriva.

– Men om avtalet hålls kommer vi kunna distribuera över hela landet och nå grupper inne i Gaza.

”Mardrömmen inte över”

Amnesty Internationals generalsekreterare Agnès Callamard välkomnar en vapenvila men menar att den kommer alldeles för sent och att det nu inte finns någon tid att förlora. Hon säger i ett uttalande:

– För palestinierna, som har utstått mer än 15 månader av förödande och obevekliga bombningar, som har fördrivits från sina hem upprepade gånger och som kämpar för att överleva i provisoriska tält utan mat, vatten och grundläggande förnödenheter, så kommer mardrömmen inte att vara över även om bombningarna upphör.

Vill även släppa in observatörer

Under kriget har endast en begränsad mängd förnödenheter släppts in i Gaza. Utöver att släppa in mat, vatten och mediciner måste nu också människorättsobservatörer ges tillträde, menar Amnesty.

Jan Egeland, generalsekreteraren för den norska hjälporganisationen NRC, har flera gånger besökt Gaza och han hoppas att humanitär hjälp kan nå fram.

”Den aldrig tidigare skådade förödelsen kräver massiv och omedelbar internationell hjälp och rehabilitering, med början i denna vapenvila” skriver organisationen i ett meddelande till SVT Nyheter.

EU-kommissionen har lovat att ge motsvarande knappt 1,4 miljarder kronor i omedelbart stöd till Gaza efter uppgörelsen om en vapenvila. FN:s generalsekreterare António Guterres menar att högsta prioritet nu ”måste vara att lindra det enorma lidande” som kriget orsakat och att under vapenvilan ta bort de betydande säkerhets- och politiska hindren för att leverera hjälp till Gaza.

Tre personer står framför en folkmassa under natten. En man i svart jacka, en flicka i rosa tröja och en man i brun jacka med krycka.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– I två år har vi varit krossade och utan hopp – idag är alla i Gaza lyckliga, säger Jana Sami. Foto: Yousef Ruzzi

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krig mellan Israel och Hamas

Mer i ämnet