Nitzan Cohen, SVT:s  meteorolog pratar om vädret framöver.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Regn och åska väntas förekomma på flera håll” – hör mer i klippet. Foto: SVT

SMHI varnar: Oväder med åska och hård vind drar in över södra Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Från söndag morgon är det en gul varning för vind för nordvästra Götaland och sydvästra Svealand. Västtrafik ställer in vissa tåglinjer som ersätts med bussar.

Polisen varnar för nedfallna träd på vägar, samtidigt som det kommit larm om att mindre vägar och källare översvämmats.

SMHI gick under lördagen ut med en varning för mycket hårda vindar och samtidigt kraftig åska med regn eller hagel i södra Sverige.

Blåsigast på västkusten

Under söndagen rör sig ovädret in över de västra delarna av södra Sverige.

– Det är ett lågtryck som rör sig in över landet på söndag. Det blir blåsigt längs alla kuster men allra blåsigast blir det vid Västkusten, Bohuslän, Dalsland, delar av Värmland och längs Vänerns kust, säger Kristin Sahlström, meteorolog på SMHI.

Gul varning gäller för området från klockan sex på morgonen. Enligt SMHI väntas vindbyar i allmänhet på upp till 18-22 meter per sekund. Vid kusten och nära Vänern kan byvinden nå stormstyrka på 25 meter per sekund.

– Vi har ett ganska intensivt lågtryck nu som ger de här vindarna. Det kommer att bli blåsigt i stora delar av landet, inte lika hårda som i varningsområdet. Men det är friska eller hårda vindbyar som gäller i hela Götaland, hela Svealand och en bit upp över Norrlandskusten, säger Torbjörn Simann, meteorolog på SMHI, på söndagen.

En hel del regn väntas även passera Götaland, Svealand och upp över Norrland.

Framåt eftermiddagen kommer vindarna tillta något och avta ganska snabbt under kvällen.

Flera tåg ställs in

Västtrafik meddelar att man ställer in tågen på sträckorna Uddevalla-Strömstad och Vänersborg-Herrljunga på grund av ovädret.

– Alla tåg under söndagen kommer att ställas in. Vi hoppas att tågen ska kunna rulla igen på måndag men vi har inget definitiv besked, säger Oliver Ceder, störningskoordinator på Västtrafik, till Bohusläningen.

Ersättningsbussar kommer att sättas in för att ersätta tågen.

Nedfallna träd

Samtidigt påverkas också trafiken av vädret på flera håll. Under söndagen har många larm kommit om träd som fallit över vägbanor, bland annat i Göteborg, Karlstad och Hammarö. Polisen uppmanar på sin hemsida trafikanter att vara försiktiga.

Vägar har också översvämmats i Falkenberg av det kraftiga regnet, samtidigt som det kommit flera larm om översvämmade källare. Även tillfälliga strömavbrott har rapporterats från flera platser.

INSTÄLLDA TÅGSTRÄCKOR UNDER SÖNDAGEN 7 JULI

Uddevalla-Strömstad

Göteborg-Mariestad/Hallsberg

Vänersborg-Herrljunga

Tågen förväntas gå som vanligt på måndag, den 8 juli. Läs mer på Västtrafiks hemsida.

Källa: Västtrafik

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.