Bild på en solros och i bakgrunden syns en snötäckt innergård.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vissa vägrar att ge upp” – så beskriver Hans Nordqvist sin bild på en solros som fortfarande levde när snön nådde Skåne. Se fler av tittarnas snöbilder i klippet. Foto: Hans Nordqvist, Helsingborg, Skåne

Ovanligt mycket snö i november: ”Hämta pulkan”

Publicerad

På många platser i norr har snön kommit tidigt i år – och i Sveg är novembersnön djupare än vad den har varit på över 100 år.

– Det har varit snökaos på vissa håll, säger SVT:s meteorolog Tora Tomasdottir.

Det har fallit snö över stora delar av norra Sverige. Både i södra Norrland och norra Dalarna är snön ovanligt djup, jämfört med hur det brukar se ut i november.

– Det är väldigt kallt också. Att det kommer så pass mycket snö är jätteovanligt. Flera skidorter har aldrig öppnat så tidigt som i år, säger Tora Tomasdottir, SVT:s meteorolog.

I Sveg mättes snön till 60 centimeter, vilket är det djupaste snötäcket som staden har haft i november på över 113 år, enligt SMHI.

– De stora snömängderna kom när den kalla luften i norr bråkade med den varma luften, säger Tora och fortsätter:

– Se till att sätta vinterdäck på bilen, hämta pulkan från garaget och passa på att åka lite skidor. Passa på att njuta lite extra, för man vet aldrig hur länge snön ligger kvar.

Meteorolog: Dröjer tills resten av Sverige får snö

I Rissna i Jämtland har snödjupet slagit novemberrekord med hela 61 centimeter jämfört med det tidigare rekordet som var på 53 centimeter.

– Det har varit snökaos på vissa håll. Framförallt i Värmland där det blev jätteproblem. Folk satt fast i sina bilar och hade inte mat, vatten eller värme.

I måndags sjönk temperaturen för första gången i år under 30 minusgrader i Nikkaluokta i norra Lapplandsfjällen, rapporterar SMHI.

– Men det kommer dröja ett tag tills resten av Sverige får snö, förutom möjligen lite blötsnö till och från, säger Tora Tomasdottir.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.