Allra störst förändring innebar de ombytta rollerna sannolikt för SD-ledaren Jimmie Åkesson. Han har i alla tidigare tv-debatter tillhört oppositionen och kunnat kritisera de övriga partierna utan att själv behöva ta ansvar för något av den förda politiken.
Nu utgör Sverigedemokraterna en viktig del av regeringsunderlaget och har stort inflytande över regeringens politik genom det så kallade Tidöavtalet.
Jimmie Åkesson var alltså en given måltavla för mycket av oppositionens kritik, exempelvis anklagelser om otillräckliga satsningar på välfärden och svikna vallöften om sänkta priser på bensin och diesel. Vad detta kommer att innebära för SD på sikt är oklart, men det är ett helt nytt läge för partiet.
Hätskt tonläge men inte oväntad kritik
Det var också en partiledardebatt som fördes i ett oväntat hätskt tonläge, oväntat på grund av att det bara gått några månader sedan riksdagsvalet.
Kritiken mot regeringens politik var dock inte oväntad. Regeringen anklagades av oppositionen bland annat för att sänka skatten för höginkomsttagare, för att driva en alltför tuff migrationspolitik och för en otillräcklig klimatpolitik.
Den största frågan i debatten blev dock det i valrörelsen så omdebatterade elprisstödet, som enligt regeringen skulle vara på plats i november men som nu kommer i februari. Att den här frågan är stor är inte konstigt med tanke på de skyhöga elpriserna och att vintern nu är här.
Frågan är också känslig för den nya regeringen, inte minst med tanke på den höga svansföringen inför valet och de tydliga löftena i valrörelsen. Några nya besked i själva sakfrågan fick dock inte väljarna i söndagens debatt.