Över 60.000 elever mobbas

Uppdaterad
Publicerad

Drygt åtta procent av landets elever, eller mellan en och två barn i varje klass, mobbas i skolan. I drygt hälften av fallen har mobbningen pågått i flera månader eller längre, visar Friends årliga rapport.

I dagarna kommer många barn tillbaka till skolan efter sommarlovet. Men för många är skolstarten ett rent helvete, en början på en ny period av slag, hårda ord och utsatthet.

Enligt Friends rapport, som presenteras på DN Debatt, är 60.000 svenska barn mobbade, och många av dem har varit utsatta under lång tid. Rapporten visar också att trakasserier ofta är kopplat till kön, etnicitet och funktionsnedsättning.

”Känns förfärligt”

”Det är en mörk bild som visas, och vi önskar att vi kunde skriva att mobbningen minskar, att det går åt rätt håll. Men tyvärr har det inte skett någon förändring på 20 år – mobbningen har legat konstant på samma nivåer. Det vittnar om en kunskapslucka som behöver fyllas”, skriver Lars Arrhenius, Friends, och Ditte Karlsson, Lärarförbundet student, i DN.

– När jag hör om hur många som mobbas i Sverige i dag känns det förfärligt, jag blir ledsen och känner en enorm frustration över att det inte skett någon förändring, säger Ditte Karlsson till SVT Nyheter.

Hon menar att det nu gäller att prioritera den här frågan, och framför allt satsa på att utbilda blivande lärare i normkritik, så att lärare blir mer medvetna om normer och kommer åt den mobbning som beror på kön, etnicitet och funktionsnedsättning. Lärarförbundet student och Friends vill att det normkritiska perspektivet ska vara ett konkret examensmål på utbildningen.

– Det forskare har sett är att vi arbetat för lite med normkritik, och därför ser vi behovet av att lyfta det.

Satsa på trygghet

Dessutom vill de införa ett trygghetslyft i skolan, liknande kunskapslyftet för matematik. Organisationerna vill att regeringen satsar på detta, och på att rektorer ska få en ökad medvetenhet. Friends anser att satsningen bör få kosta lika mycket som matematiklyftet, nämligen 650 miljoner kronor.

Får man till de förändringarna hoppas Friends och Lärarförbundet student att det gör skillnad för eleverna, och att de 60.000 barnen ska få en bättre situation i skolan.

– Vi försöker, vi jobbar på att det här ska förändras och på att göra barnens röster hörda. Ni är inte glömda, säger Ditte Karlsson.

Fakta: Bris rapport

  • Åtta procent av eleverna i åk 3-9 har blivit mobbade det senaste året, vilket motsvarar 1-2 barn i varje klass.
  • Fyra procent uppger att de blivit mobbade i fyra månader eller längre.
  • Vanligast är: 1. Elaka kommentarer, 2. Miner, blickar eller utfrysning, 3. Fysiska kränkningar som knuffar, sparkar och slag.
  • Var femte som utsätts för mobbning berättar inte för någon.
  • Skolans mest otrygga platser är toaletter, omklädningsrum och nätet.
  • Drygt 15 000 barn har svarat på den webbaserade enkäten.
  • Med kränkning menas ett uppträdande som kränker ett barns värdighet, med mobbning menas kränkningar vid flera tillfällen.

Källa: Friends

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.