Det är en dyster bild som framkommer i den senaste veckans rapporter från landets länsstyrelser. Flera berättar om hur sjukvården pressas hårt av allt fler patienter samtidigt som smittspridningen ökar.
”Vårdsystemet är mycket belastat och har små marginaler”, skriver Länsstyrelsen i Stockholm.
Bilden delas av Regeringskansliet, som i sin lägesrapport för den senaste veckan konstaterar att
”Belastningen av svårt sjuka patienter är sammantaget högre än den nivå som noterades under förra våren”.
Uppsala är en av de regioner som beskriver läget som allvarligt. Inflödet av covidpatienter var i helgen rekordhögt.
”Trycket på sjukvården är extremt högt och regionen bedömer att behovet av intensivvårdsplatser kommer att öka ytterligare”, konstaterar de.
Brist på personal
I region Dalarna har belastningen varit hög under en längre tid och de har återkommande tvingats att skicka patienter till andra län eftersom den egna sjukvården inte klarar av att ta hand om alla.
”På IVA och covid-avdelningar råder det brist på personal och viss medicinteknisk utrustning”, skriver Länsstyrelsen i Dalarna i sin rapport.
Samtidigt finns tecken på att belastningen på sjukvården i Dalarna kommer att bli ännu högre.
”Smittspridningen i Dalarna fortsätter även denna vecka att öka kraftigt”, skriver de.
Gemensamt för flera regioner är att de fortsätter att beskriva personalläget som ansträngt.
”Personalen inom hälso- och sjukvården är sliten och trött”, skriver Skåne.
”Det finns tecken på utmattning”, skriver Gävleborg.
Förbereder fler platser
Samtidigt förbereder sig många nu för att läget kommer att förvärras ytterligare den närmsta tiden. Flera uppger att de har planer på att öka antalet intensivvårdsplatser, även om det kommer kräva ännu mer av personalen.
”Toppen bedöms inte vara nådd. Personal har omfördelats från utbildning”, forskning och administration, skriver Länsstyrelsen i Södermanland.
”Krislägesavtal för fler personalgrupper än iva kan bli aktuellt”, skriver Uppsala.
FAKTA: Så är sjukvårdsläget i din region
Stockholm:
Vårdsystemet är mycket belastat och har små marginaler. Regionens hälso- och sjukvård är fortsatt i ett förstärkningsläge. Hälso- och sjukvården erfar en övermäktig belastning.
Västerbotten:
Fortsatt allvarligt läge med hög och något ökande smittspridning i länet. Det är många som behöver sjukhusvård. Regionen ser fortsatt med stor oro på utvecklingen i länet.
Norrbotten:
Belastningen på slutenvården är fortsatt väldigt hög och behovet följer incidensen i länet. Minskande vårdbehov bland de äldsta åldersgrupperna konstateras dock sedan i februari.
Uppsala:
Trycket på sjukvården är extremt högt på grund av ett stort antal covid-19-patienter under lång tid. Rekordhögt inflöde av covidpatienter under helgen 17-18 april. Regionen bedömer att behovet av intensivvårdsplatser kommer att öka ytterligare.
Södermanland:
Mycket ansträngt i slutenvården. Våg 3 har passerat våg 2 i antal inlagda patienter och toppen bedöms inte vara nådd. Personal har omfördelats från utbildning, forskning och administration till kliniskt arbete.
Östergötland:
Fortsatt allvarlig påverkan på hälso- och sjukvården med högt tryck på provtagning, smittspårning samt slutenvården inklusive IVA. Fortsatt stigande antal inneliggande covid-19-patienter. Det finns fortsatt smittade inom särskilda boenden.
Jönköping:
Situationen med anledning av covid-19 är fortsatt mycket ansträngd. Antalet sjukhusvårdade är kvar på en hög nivå. Det är fortsatt högt inflöde av patienter som behöver intensivvård och det finns ett fortsatt behov av att patienter vårdas i andra regioner.
Kronoberg
Kraftigt ökad smittspridning och hög belastning på sjukvården. Ansträngt läge inom intensivvården med ökat antal Covid-19 patienter.
Kalmar:
Smittspridningen i länet är fortfarande mycket hög och ökar i alla åldersgrupper upp till 70. Det är en fortsatt hög belastning på såväl slutenvård som intensivvård. En ny avdelning är öppnad för covidpatienter och för första gången skickas IVA-patienter till annan region. Vecka 15 rapporterades det högsta antalet konstaterade fall sen pandemins början.
Gotland:
Fortsatt ökande smittspridning. Sju personer i smittsam fas vårdas på sjukhus samt ytterligare två patienter i behov av eftervård, varav en vårdas på IVA.
Blekinge:
Antalet inneliggande på sjukhus ökar långsamt. Blekingesjukhuset har åter öppnat en covid-avdelning som varit vilande för att möta den ökande smittspridningen. Stabil ökning av antalet konstaterade smittade vid provtagning.
Skåne:
Sjukvården är fortsatt betydligt belastad av den rådande covid-situationen och det allmänna vårdplatsläget. Personalen inom hälso- och sjukvården är sliten och trött.
Halland:
Antalet personer i Halland som kräver sjukhusvård är fortfarande hög och Hallands Sjukhus har ställt om för att möta behovet vilket innebär att sjukhusets förmåga att genomföra ordinarie verksamhetsuppdrag tydligt påverkas. Bemanningsläget är ansträngt.
Västra Götaland:
Inom hälso- och sjukvården hos regionen är det fortsatt måttlig påverkan, men betydande påverkan anges från vissa sjukhusförvaltningar. Där rapporteras det också om oro över ökande nivå på inneliggande vård.
Värmland:
Smittspridningen fortsatt hög i länet, fler kommuner rapporterar om högsta andelen smittade under pandemin. Antalet patienter som behöver sjukhusvård är fortsatt högt, och antalet som vårdas på IVA har ökat den senaste tiden.
Örebro:
Antalet positiva fall per vecka är fortsatt högt. Antalet som vårdas på IVA är i stort sett oförändrat. På grund av hög belastning har Region Örebro län låtit ett antal covidpatienter vårdas utanför länet för IVA-vård.
Västmanland:
Det smittas många i Västmanland och Regionen ser situationen som allvarlig då smittsmidningen fortsätter att öka. Belastningen i Region Västmanland är i dagsläget i en platåfas, med låg belastning jämfört med kringliggande län. Västmanland tar emot IVA-patienter ifrån andra regioner.
Dalarna:
Smittspridningen i Dalarna fortsätter även denna vecka att öka kraftigt. Fortsatt stor påverkan på hälso- och sjukvården. På IVA och covid-avdelningar råder det brist på personal och viss medicinteknisk utrustning.
Gävleborg
Smittspridningen är fortsatt hög i länet och vecka 15 var vissa kommuner bland de värst drabbade i Sverige. Belastningen på intensivvården bedöms vara allvarlig. Hårdare belastning på personalen och det finns tecken på utmattning.
Västernorrland:
Antalet inlagda på sjukhus fortsätter att öka sedan föregående vecka. Regionen rapporterar fortfarande betydande påverkan på slutenvården. Regionen tvingas till omprioriteringar och omfördelning av resurser för att kunna hantera det ökade antalet som behöver sjukhusvård för covid-19.
Jämtland Härjedalen:
Region Jämtland Härjedalens bedömning är en märkbar försämring av läget på kort sikt och lång sikt. Stor risk för eskalerande behov av coronavård. Fortsatt ansträngt med vårdplatser och bemanning. Antalet inlagda covidpatienter ökar, en dubblering från mitten av v 14 till mitten av v 15.
Källa: Länsstyrelsernas rapporter från 2021-04-20.