Trots att några nyheter knappast var att vänta, var intresset stort när palmeutredarna på torsdagen höll presskonfens. Även internationella medier var där för att rapportera om utredningsläget i det snart 30 år gamla statsministermordet, så delar av anförandena hölls på engelska.
”Inga avslöjanden”
– Vi kallar det för pressträff, men det är inte så att det kommer några avslöjanden här. Vi vill passa på att berätta om nuläget i utredningen och samtidigt göra en liten tillbakablick, inledde förundersökningsledaren Kerstin Skarp.
10.000 personer har förhörts i utredningen och inte mindre än 133 har erkänt mordet. Det finns över 87.000 persondokument i Palmegruppens databas. Utredningsmaterialet sägs omfatta 250 hyllmeter, och efter pressträffen kunde hugade journalister få följa med på en rundtur bland dokumentskåpen. Så småningom hoppas Palmegruppen kunna digitalisera hela materialet så att det blir sökbart.
Kulorna svåra att spåra
Efter Skarp, som sade att hon fortfarande hyser gott hopp om att mordet ska lösas, tog nuvarande chefen för palmegruppen Hans Melander till orda. Han berättade bland annat om de revolverkulor som mördaren använt, och som inte hittades förrän dagen efter mordet.
– De är tyvärr i så dåligt skick att de kanske aldrig kommer gå att binda till ett specifikt vapen, sade Hans Melander
Den sedan ett drygt decennium tillbaka avlidne Christer Pettersson, som pekades ut av ögonvittnet Lisbeth Palme, är den enda människa som blivit juridiskt frikänd för att INTE ha mördat Olof Palme. Därför har polisen inte utrett honom vidare, även om tips fortsatt komma in genom åren.
Gammal skåpmat
Journalisten Tommy Schönstedt, som bevakat Palmemordet sedan 1986 och skrivit tusentals artiklar om det, ansåg att det enbart var gammal skåpmat som utredarna bjöd på.
Han reagerade också på att man i dag vände sig till den internationella pressen och bad om hjälp att identifiera två män som råkade bli filmade av en tv-fotograf på Arlanda flygplats två dagar efter mordet, och som skulle kunna vara intressanta i det så kallade Sydafrikaspåret.
– Det är bara att glömma så här trettio år efteråt! Snarare bör man fråga sig varför de inte lyckats identifiera dem tidigare. Utredarna verkar inte ha någonting kvar att komma med, de har ingenting, säger Tommy Schönstedt, som personligen tror att det var Christer Pettersson som sköt Olof Palme.
Kallnade spår
Utredarna redogjorde också för de andra spår som den hårt kritiserade polisutredningen försökt följa genom åren. Dessutom passade man på att avfärda den så kallade ”fantombilden” som polisen offentliggjorde strax efter mordet. Den har hittills genererat drygt 8.000 tips, men de ansiktsdrag som bilden försöker visa bedöms i dag som ointressanta för utredningen.
Hälften kvar
Av de 13.000 uppslag som hittills kommit in har polisen följt upp drygt hälften. Ett antal tusen återstår således fortfarande, och de sex personer som i dag utreder mordet har många arbetstimmar kvar innan man är färdiga.
Ändå har man avsatt en dag för att ta emot nya tips: den 28 februari mellan 14:00 och 22:00. Samma datum som Palme mördades på – 30 år tidigare.
SVT:s sändning med andledning av pressträffen går att se ovan