• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Palmeutredaren: Inte möjligt att koppla ett vapen till mordplatsen

Uppdaterad
Publicerad

Efter 34 år presenterade chefsåklagare Krister Petersson vem han ser som misstänkt till mordet på Olof Palme. Men samtidigt berättade spaningsledare Hans Melander att man inte lyckats koppla rätt vapen till de kulor som dödade den svenska statsministern.

Den så kallade Skandiamannen, Stig Engström, pekas ut som misstänkt gärningsman till mordet på statsminister Olof Palme. Engström avled 2000 och chefsåklagare Krister Petersson lägger därmed ner den enorma förundersökning som pågått sedan 1986, meddelade han under en presskonferens.

Frågan om mordvapnet har varit en av de centrala i utredningen. Men det är en fråga som ser ut att förbli olöst. Spaningsledare Hans Melander berättade under presskonferensen att man är säker på att man hittat de två kulor som dödat Olof Palme och snuddat vid Lisbeth Palme – men att det där tar stopp.

Besked om Palmemordet

– Tyvärr är det också så att det är mycket få spår på kulorna, de är dessutom demolerade beroende på att de högst sannolikt gått både i gatan och i husfasader.

”Finns vittnesuppgifter”

De två kulorna har undersökts både av Statens kriminaltekniska laboratorium, tyska federala polisen Bundeskriminalamt – och av amerikanska underrättelsetjänsten FBI. Men det har, enligt Hans Melander, varit så få spår på dem att man inte ens kunnat säga att de skjutits från samma vapen.

Kulorna är, enligt Hans Melander, av typen Winchester och kalibern .357 Magnum.

– Det finns vittnesuppgifter som tyder på att vapnet är en revolver.

788 vapen har testats

För att försöka hitta rätt vapen har Nationellt forensiskt centrum, NFC, provskjutit totalt 788 olika modeller och tittat på en stor mängd kulor.

– Tyvärr är det så illa att NFC nu säger att det skulle vara mycket svårt, om ens möjligt, att koppla rätt vapen till kulorna. Dels med tanke på att spåren är få och kulorna demolerade, dessutom vet man ju inte vad som hänt med det vapen som avlossade kulorna då – under tiden fram till nu. Det kan alltså vara så att det här vapnet sätter helt andra spår på kulor idag än vad det gjorde 1986m, säger Hans Melander.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Besked om Palmemordet

Mer i ämnet