• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Länspolismästare Hans Holmér håller upp två revolvrar av märket Smith & Wesson 357 Magnum under en presskonferens på polishuset i Stockholm 31:a mars 1986. Detta slags vapen tros vara den typ av vapen som kan ha använts vid mordet på Sveriges statsminister Olof Palme. Foto: Lars Hedberg/TT

Här är vapnen som utretts kring Palmemordet

Uppdaterad
Publicerad

I jakten på Olof Palmes mördare har polisen provskjutit över 400 vapen. Mordvapnet tros vara av kaliber .357 eftersom kulorna som hittades på Sveavägen var avsedda för den typen av revolver. Här är några vapen som varit aktuella i utredningen kring mordet.

Mockfjärdsrevolvern

Revolvern stals vid ett inbrott i Luleå och användes vid ett rån i Mockfjärd i Dalarna där ett skott avlossades. Kulan har samma blyisotopsammansättning som Palme-kulan. När vapnet hittades av tidningen Expressen i en sjö i Dalarna 2006, var revolverpipan förstörd av rost och det gick inte att slå fast om vapnet använts vid Palme-mordet.

Besked om Palmemordet

Sucksdorffsvapnet

Revolvern stals hemma hos filmaren Arne Sucksdorff. Mannen som stal vapnet hävdar att han sålde revolvern för 2 000 kronor. Vapnet är fortfarande försvunnet.

Kungsträdgårdsvapnet

Ägdes av en person som var aktuell i Palme-utredningen. Men när polisen ville provskjuta vapnet sade mannen att han sålt revolvern till en okänd man i Kungsträdgården i Stockholm.

Helsingborgsvapnet

Stals 1983 från en skytteklubb i Helsingborg.

Linköpingsvapnet

Stulet men hittat, men eftersom pipan var avsågad kunde det inte provskjutas.

Vapensamlarens revolvrar

Vapensamlaren som var god vän med den så kallade Skandiamannen, ägde åtminstone fem revolvrar som kunde vara möjliga Palme-vapen. Enligt uppgift har polisen skickat in två av mannens vapen till Nationellt forensiskt centrum för undersökning och även fått svar.

Det är dock inte känt om något av vapnen kan knytas till Palme-mordet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Besked om Palmemordet

Mer i ämnet