Efter den senaste tidens förhandlingar presenterar nu M, KD, L och SD sju punkter i en uppdaterad version av Tidöavtalet.
”Vi lägger nu i ännu en växel för att säkerställa att allt som vi kommit överens om genomförs före valet 2026”, skriver de fyra partiledarna på DN Debatt.
Ett av förslagen som nu läggs fram är att kraven för svenskt medborgarskap ska skärpas. Enligt Tidöpartierna vill man se fler åtgärder för att medborgarskap ”inte ska ges till personer som hotar svenska intressen”.
Vill hindra utfärdande
Innan de nya kraven är på plats ser partierna dessutom ”anledning att agera mot att medborgarskap utfärdas enligt den nuvarande lagstiftningen”, då det anses utgöra en sårbarhet för Sveriges säkerhet.
”I den mån det är möjligt ska därför åtgärder vidtas för att hindra att fler svenska medborgarskap utfärdas, fram till dess att den nya lagstiftningen träder i kraft”, skriver partiledarna.
Det framgår inte av debattartikeln vilka åtgärder som kan bli aktuella. Men enligt källor till TV4 Nyheterna kan regeringen via det så kallade regleringsbrevet instruera Migrationsverket att göra noggrannare säkerhetsprövningar, vilket gör att ärendena tar längre tid.
Migrationsminister Johan Forssell (M) kan inte bekräfta vilka åtgärder regeringen vill ta till.
”Vi tittar på olika möjligheter att skydda svenska intressen i prövningen av medborgarskap. Vi kommer att återkomma till vilka alternativ som kan vara aktuella”, skriver han till SVT Nyheter.
Brottslighet och vårdköer
Tidöpartierna har också enats om bland annat ytterligare åtgärder för att bekämpa den organiserade brottsligheten. Man vill också säkra ”en snabb och kostnadseffektiv” utbyggnad av kriminalvården.
Andra punkter på listan handlar bland annat om att korta vårdköerna samt åtgärder för mer energi fram till 2035 och en snabbare elektrifiering av fordonsflottan.
Tidigare i veckan blev det också känt att partierna enats om vilka undantag som ska gälla för den omdebatterade informationsplikten, av kritiker kallad ”angiverilagen”. Överenskommelsen ses av Sverigedemokraterna som ett bakslag – samtidigt har partiet hävdat andra framgångar i förhandlingarna.