Foto: SVT

Utbildning mot enkla jobb i integrationsdebatten

Uppdaterad
Publicerad

Jobben hamnade i fokus när partiledarna diskuterade integration för de många utrikesfödda som hamnat i utanförskap.

Arbetslösheten minskar i Sverige men en allt större del av de arbetslösa är utrikesfödda. De kommande åren väntas den gruppen öka när nyanlända flyktingar ska ut på arbetsmarknaden.

Alliansenpartierna förespråkar enklare jobb för att bryta utanförskapet, men för regeringspartierna och Vänsterpartiet stavas lösningen utbildning.

Agenda

– Vi storsatsar på utbildning därför att det finns många arbeten och vi ser till att tusentals personer får den utbildning som krävs. Vi gör också konkreta insatser, som lån till körkort. Man ska inte tro att man kan konstruera särskilda jobb som inte är efterfrågade med usla löner och dåliga villkor,  säger Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt.

Men Centerpartiets Annie Lööf tycker inte att regeringens satsningar räcker.

– Konflikten gäller inte om de får utbildning eller inte, utan om att våga se den tudelning som finns. Jag vill se fler enkla jobb och se till att förnya den svensk modellen. Jag kan inte acceptera en miljon i utanförskap, säger hon.  

Unga behöver utbildning

Även statsminister Stefan Löfven framhöll regeringens utbildningssatsningar och menade att bland de nyanlända fanns både unga, personer med yrkesutbildning och personer med högre utbildning.

– Jag blir rädd när du står här och blundar för problemen. Du får det att låta som att alla är akademiker. Det här är Sveriges stora utmaning  och det behövs mer om inte samhället ska slitas isär, sade Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra.

– Jag blev rädd när jag såg hur lite ni gjorde i regeringsställning, kontrade Stefan Löfven.

Björklund: En snigel är snabbare

Det är bättre att ha ett jobb med låg lön än att gå på socialbidrag, tyckte Liberalernas Jan Björklund och valde därefter att ge en känga åt regeringens satsning på traineejobb.

– Löfven, du lovade 32.000 traineejobb i valrörelsen, men det har blivit några hundra efter två år. I den takten är ditt vallöfte uppfyllt om 150 år. De går faktiskt snabbare för en snigel att krypa ett varv runt jordklotet och dessutom ta en fikapaus i Ulan Bator på 50 år.

– Det här är ett bevis på att du inte ser hur verkligheten ser ut. Traineejobben borde vara flera, men vet du varför de är så få? De här ungdomarna har jobb nu, svarade Stefan Löfven vilket fick alliansledarna att bryta ut i höga protester. 

Inte bara jobb

När Jimmie Åkesson fick ordet valde han att protestera mot att diskussionen om integration bara handlade om jobb.

– Ingen av er har lyckats. Ni hade åtta år på er och de hade en massa år på sig före det. Ingen lyckas för det är så snävt att se att integration bara handlar om jobb. Det är mer än så, det här att vara en del av det svenska samhället. Du är inte integrerad för att du är sysselsatt en timme i veckan, sade Åkesson och lyfte Sverigedemokraternas förslag om särskilda kulturlotsar in det svenska samhället.

Han fick ett visst medhålll av Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor.

– Integration handlar både om jobb och värderingar. Om vi inte ser det blir det som med Wala i Hedemora, som blev brutalt misshandlad för att hon gick ut i solen utan slöja. Nu är det förortens kvinnor som blir allra mest utsatta. Ska vi klara av att vända det måste vi se att integration är som en cykel som behöver båda hjulen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Agenda

Mer i ämnet