Matti Sällberg, professor på Karolinska institutet och expert på vaccin. Foto: Wikimedia Commons, Pixabay/TT/SVT

Vad är sant av det som sprids om coronavaccin?

Uppdaterad
Publicerad

Är det sant att celler från aborterade foster används för att ta fram coronavaccin? Och håller ett högst osäkert vaccin på att stressas fram av läkemedelsföretag som bara bryr sig om att hinna först? I sociala medier cirkulerar nu en stor mängd påståenden om framtida vaccin mot covid-19.

Löften om färdigtestade coronavaccin som står redo i givakt fyller var och varannan nyhetssändning. Och samtidigt säger var fjärde svensk nej till vaccinet, enligt en undersökning som Novus gjort för SVT Agenda.

Motståndet beror främst på rädsla för biverkningar, och påståenden om just biverkningar är bara en del av det som nu sprids i sociala medier om coronavaccin.

I videon ovan förklarar Matti Sällberg, professor på Karolinska institutet och expert på vaccin, vad som är sant – och vad som inte är det.

Matti Sällberg

Matti Sällberg är vaccinforskare och professor vid Karolinska Institutet, KI.

Han jobbar själv tillsammans med en grupp forskare för att ta fram ett covid-vaccin på KI. Projektet kallas opencorona och vaccinets arbetsnamn är oc-007.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet