Patienter tar livet av sig i brist på läkarvård inom psykiatrin

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Samuel och Frida sökte vård inom psykiatrin. Men bara en av dem fick rätt vård i tid och överlevde. Foto: SVT / privat

32 patienter tog livet av sig i brist på läkarvård inom psykiatrin

Uppdaterad
Publicerad

Samuel och Frida sökte hjälp för depressioner, självskadebeteenden och svår ångest. Men bara en av dem fick rätt vård i tid.

Den andre tog sitt liv innan dess – och är inte ensam om det. 32 personer tog sitt liv i väntan på rätt vård, visar SVT Nyheters granskning av Ivos utredningar 2023.

– Man kan vilja ta livet av sig, men man kan ändå överleva. Och leva, inte bara överleva, säger en av de unga som till slut fått rätt hjälp av vården.

För personer som ser självmord som en utväg ur är det avgörande att få professionell vård. Men det är inte en självklarhet.

Pressad vård 2024

32 tog sitt liv i väntan på vård

Varje år tar omkring 1500 personer sina liv, fyra människor om dagen. SVT Nyheter har gått igenom de 186 utredningar om döda eller skadade inom psykiatrin som skickats in till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, 2023. Vid närmare granskning visar det sig att 32 personer tagit sitt liv i väntan på rätt vård.

Vården konstaterar i sina egna utredningar att antingen brist på läkare, sjuksköterska eller vårdplats, är en avgörande orsak till att dessa personer inte fått vård i tid.

Väntar på psykologtid

För Samuel, 18 år, dröjer psykologkontakten man konstaterat att han behöver i mer än ett halvår, trots depression, självmordstankar och flera självmordsförsök.

– När de ringer från vuxenpsykiatrin och säger att nu har vi en kontakt med en psykolog, så behövs det inte, för han finns inte längre, säger pappa Tomas.

Samuels pappa anmäler vården. Och kritiken blir hård och omfattande.

Ytterligare ett fall uppmärksammas i Värmland handlar om en kille som jobbar som kock. Han väntar i åtta månader på samtalstid med psykolog, trots återkommande depressioner. När också uppföljningen skjuts upp, hittas han avliden.

12 fall i Värmland på tre år

Ivo begär då en fördjupad analys på systemnivå. De senaste tre åren har tolv patienter skadats allvarligt eller dött i samband med läkarbrist bara inom den psykiatriska öppenvården i Värmland slår man fast.

– Man försöker prioritera så att de som har störst behov ska få hjälp först, men ibland misslyckas man. Vi skulle behöva vara fler inom psykiatrin i Värmland, säger Daniel Schützer (S), ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden i Region Värmland.

Så granskade SVT Nyheter psykiatrin

Vi begärde ut samtliga lex Marior inom psykiatrin som utretts under 2023. En lex Maria är den anmälan som vården enligt lag måste göra till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, vid allvarliga vårdskador.

Totalt fick vi ut 186 anmälningar. Vi har sedan granskat samtliga utredningar tillhörande anmälningarna.

Av dem handlade 109 om suicid. I 32 av de 109 självmordsfallen har vården konstaterat att patienten inte fått rätt vård i tid på grund av brist på läkare, sjuksköterska eller vårdplats.

Vi har även närgranskat Region Värmland där man själva gjort en utredning och funnit 12 allvarliga vårdskador, oftast suicid, på grund av läkarbrist, de senaste tre åren. Ett av dessa fall är Samuels, som fått hård kritik på flera punkter. Man slår bland annat ned på bristande hantering av risker, brist på vårdplan och läkemedelsuppföljning, brist i att tillgodose patientens behov av psykologkontakt, med mera.

”Det finns en oacceptabel väntetid till läkare, som innebär en risk för patientsäkerheten. Till följd av detta har vårdskador, även allvarliga sådana, uppstått” konstaterar regionen.

Det kan vara livsavgörande för patienter som mår psykiskt dåligt att få rätt vård i tid. Därför har vi också med Fridas fall i vår rapportering – som till sist fångades upp på rätt sätt av vården och i dag lever ett liv där hon mår bra.

Mår du dåligt och behöver hjälp? Hit kan du vända dig akut.

Om självmord känns som en utväg, bör du söka professionell hjälp så snart som möjligt. Hit kan du vända dig:

  • För akut hjälp, ring 112
  • För jourhavande präst, ring 112 och begär att få bli kopplad. Alla dagar 21-06
  • Jourhavande medmänniska: 08-7021680
  • För information om närmaste psykiatriska akutmottagning, ring 1177.
  • Minds självmordslinje: Telefon: 90101 dygnet runt. Chatt: mind.se – även för närstående

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Pressad vård 2024

Mer i ämnet