Foto: TT/SVT/Privat

Paulina om att bli utförsäkrad: Kände mig tillintetgjord

Publicerad

”Utförsäkringen innebar ett stort bakslag”, skriver Paulina Wennerlund på SVT Nyheters Facebooksida. Hon är en av dem som hört av sig efter att Livekollen efterlyst läsarnas egna erfarenheter av att bli utförsäkrade. Fem år efter att 38-åriga Paulina Wennerlund utförsäkrades är hon ännu sjukare och sjukskriven på nytt.

Regeringen vill slopa den så kallade stupstocken, alltså den gräns som gör att sjukförsäkrade mister sin sjukpenning efter 2,5 år. Samtidigt ökar antalet sjukskrivna och det har ifrågasatts om slopandet av stupstocken kan göra att sjukskrivningarna ökar ännu mer. SVT:s Livekollen har tittat närmare på frågan och har också bett er läsare att höra av er och berätta om era egna erfarenheter av utförsäkring.

En av dem som hörde av sig via #livekollen var Paulina Wennerlund, från Avesta i Dalarna. Hon berättar via SVT Nyheters Facebooksida att ”stupstocken” knappast fungerat som drivkraft för att ta sig tillbaka till arbetet – snarare tvärtom.

Livekollen

”Stort bakslag”

Paulina Wennerlund, som är utbildad ridinstruktör och frilansskribent, har i många år haft problem med psykisk ohälsa. Bland annat depression och panikångest. Hon drabbades även av diskbråck. Att sedan bli utförsäkrad blev ett hårt slag.

”Utförsäkringen innebar ett stort bakslag i det psykiska måendet. Dels för att jag blev livrädd för min ekonomiska existens och för att min rehabilitering inte ens hunnit börja. Jag stod i vårdkö eftersom vårdgarantin inte fungerar på landsbygden. Men innan jag kunde erhålla någon form av hjälp mer än bara att bli slussad till olika mottagningar så blev jag utförsäkrad. Utförsäkringen innebar också att jag kände mig tillintetgjord som människa. Jag var inte trodd.

Ännu sjukare efter fem år

Paulina Wennerlund berättar att hon fick gå i olika program på Arbetsförmedlingen som gjorde att hon hela tiden mådde sämre. Samtidigt som hennes sjukdom hela tiden ifrågasattes och arbetsförmågan ständigt skulle bedömas.

”Det hela resulterade i att jag nu fem år senare är ännu sjukare och sjukskriven på nytt. Står i vårdkö igen till rehab och fick brev om att vårdgarantin kunde ej hållas (nu heller) utan att det skulle ta minst 8 månader innan jag blev kallad.”

Paulina Wennerlund skriver att det blivit ”legitimt att se ned på sjuka”.

”Dessutom tycker jag det behövs tas upp att politikernas syn på och behandling av sjukskrivna och utförsäkrade är nedsättande och man är belagd med en samhällsparasitstämpel. Det har blivit legitimt att se ned på sjuka, detta märks tydligt i sociala medier, på arbetsplatser och i samhället i övrigt”, skriver hon i sitt Facebook-inlägg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Livekollen

Mer i ämnet