Det handlar om de allra minsta barnens vardag. Elisabeth Sundqvist har jobbat som förskollärare i 23 år, och jobbar i dag i en barngrupp i Huddinge med 40 barn och sex pedagoger. Hon ser många problem med de stora barngrupper som är vanliga i dag:
– Man hinner inte med dem, man hinner inte sitta ner, läsa, vara med och bygga och bara vara där. Det blir stressade pedagoger och hög ljudnivå, säger hon.
Nynäshamn har inte sökt pengar alls
Regeringen har skjutit till pengar till mindre barngrupper, men av de 830 miljoner som fanns att söka har bara 540 delats ut.
Huddinge kommun har fått 2,4 miljoner för att minska barngrupperna under skolåret 2015/16, men har till att börja med prioriterat andra förskolor än den Elisabeth jobbar på.
En kommun som inte ens sökt några pengar är Nynäshamn. De jobbar med förskolorna som stora enheter. De räknar inte med avdelningar utan delar in barnen i grupper under dagen och tycker att Skolverkets statistik är missvisande. De vill inte minska grupperna, som de tycker fungerar bra, anser Patrik Isestad (S) ordförande för Barn- och utbildningsnämnden i Nynäshamns Kommun.
– Jag är nöjd med våra gruppstorlekar, snarare skulle jag vilja vidareutveckla hur personalen mår på arbetsplatserna.
Vill ha likvärdig förskola för alla barn
Men Elisabeth Sundqvist tycker att det är synd att 290 miljoner till barnen brunnit inne.
– Jag önskar att alla barn kunde få en likvärdig förskola. Regeringen skickar pengarna med ett tak på barngrupperna som kommunerna måste hålla sig till.