På fredagen lämnade Pensionsmyndigheten in ett överklagande av den friande domen i det så kallade Allra-målet.
– Den var en besvikelse. Vi tyckte att vi hade ett starkt case. Uppenbarligen delade inte tingsrätten den bedömningen, säger Daniel Barr.
I DN debatt skriver han att kraven på den enskilde spararens förmåga att bedöma pålitligheten hos fondbolagen blir orimligt höga.
Ifrågasätter fondsparande
Tingsrättsdomen som friade fondbolaget Allra kan tolkas som att fondbolag kan tillgodogöra sig medel från spararna vid sidan av fondavgifterna, anser generaldirektör Daniel Barr.
– Det är bekymmersamt på principiella grunder om det blir tillåtet att göra den här typen av transaktioner. Spararna har ingen möjlighet att på förhand bedöma om ett fondbolag kommer att göra den här typen av transaktioner, säger han till SVT och fortsätter:
– Då kan man fundera på om man ens ska rekommendera privatpersoner att spara i värdepappersfonder.
I fonder överhuvudtaget?
– I fonder överhuvudtaget. Det får konsekvenser för oss i premiepensionssystemet. Det får konsekvenser för tjänstepensionssystem och för privat pensionssparande. Men också för spararna utanför pensionssystemet.
Är det inte just er uppgift att se till att de fonder som finns på fondtorget är justa och korrekta?
– Man kan tycka det.
– Från början var systemet konstruerat så att om du hade tillstånd att driva fondverksamhet, så hade du tillstånd att vara med på fondtorget också. Nu har vi fått större möjligheter att på förhand kontrollera fonderna.