För svensk del innebär försvarsövningen en kraftansträngning. Nästan 20.000 svenska soldater ska under tre veckor öva med soldater från sju andra länder. För första gången sedan början på 1990-talet genomförs en så stor försvarsövning där armén, flottan och flygvapnet samverkar.
Övningen har också symbolisk betydelse. De senaste åren har säkerhetsläget kring Östersjön försämrats snabbt. Ryssland bedriver en allt mer aggressiv utrikespolitik samtidigt som landet rustat upp sin militära förmåga kraftigt. Krigen i Georgien och Ukraina har dessutom visat att Ryssland är berett att använda militära medel för att nå sina politiska mål.
Internationella samarbeten blir viktigare
För svenska politiker har utvecklingen i närområdet lett till en omvärdering av försvarspolitiken. Återigen höjs nu anslagen till försvarsmakten. Samtidigt finns en insikt om att Sverige inte ensamt kan stå emot ett angrepp. Därför understryks i alla sammanhang behovet av internationella samarbeten. Gränsen dras vid medlemskap i Nato där de rödgröna partierna och Sverigedemokraterna säger nej. Samtliga borgerliga partier vill dock att Sverige ska bli medlem i Nato.
Utan medlemskap blir andra internationella samarbeten än viktigare, inte minst med Nato och USA. Den svenska regeringens stöd i FN för ett globalt förbud mot kärnvapen har skapat trubbel i relationen med framför allt USA, som hotat med försämrade relationer med Sverige. Det skulle riskera just det samarbete som Sverige byggt upp med bl a USA och Nato för att försöka balansera det försämrade säkerhetsläget i Östersjön.
Ska visa Sveriges kraft
Den svenska förhoppningen är ju att Nato och USA ska hjälpa Sverige vid ett angrepp utifrån. Om det verkligen skulle bli så kan ingen svara på i dag.
Ett snabbt förlopp vid en kris i Baltikum skulle av flera skäl kunna lämna Sverige ensamt, inte minst för att Natos förpliktelser i första hand gäller de tre baltiska länderna som alla är fullvärdiga Natomedlemmar.
Genom det så kallade värdlandsavtalet med Nato hoppas dock svenska politiker kunna säkra hjälp utifrån i händelse av en konflikt. Avtalet innebär att den svenska regeringen i ett krisläge kan begära och ta emot hjälp av Nato. Även detta är ett moment i den försvarsövning som nu inletts.
Syftet är att visa omvärlden att Sverige, med hjälp av andra länder, kan stå emot ett väpnat angrepp.
Ryska medier kommer uppmärksamma
Ingen räknar visserligen med ett isolerat angrepp på Sverige. Om en konflikt skulle bryta ut i exempelvis de baltiska länderna, som är medlemmar i Nato, blir emellertid kontrollen av Gotland central för både Ryssland och Nato. Det är ett sådant scenario där Sverige blir indraget i krig, som de flesta bedömare anser vara mest realistiskt. Och det är detta scenario som Aurora utspelar sig kring.
Avsikten med övningen är både att samöva svensk militär personal med soldater från andra länder, men också att skicka en signal till omvärlden att Sverige inte står ensamt i händelse av ett angrepp. Samtidigt som Aurora pågår genomför också Ryssland en betydligt större militärövning i vårt närområde, Zapad.
Därför skulle det så klart bli extra pikant om Sveriges försvarsminister avsätts mitt under dessa stora militärövningar. Räkna med att ryska statskontrollerade medier kommer att uppmärksamma det! Peter Hultqvist hotas ju av en misstroendeomröstning i riksdagen.
”Oppositionen tycks ha fått kalla fötter”
Bakgrunden är IT-skandalen vid Transportstyrelsen, som avslöjades i somras. Oppositionen krävde då att tre statsråd skulle avgå, men statsminister Stefan Löfven lät endast två lämna regeringen, Anna Johansson och Anders Ygeman. När riksdagen nu åter samlas har oppositionen möjlighet att direkt resa frågan om en misstroendeförklaring och sannolikt skulle en sådan omröstning kunna hållas redan nästa vecka.
Men delar av oppositionen tycks ha fått kalla fötter. Både Centerpartiet och Liberalerna verkar söka en väg ut ur det låsta läge som uppstått. Frågan är om det går att backa tillbaka. Moderaterna står i praktiken utan partiledare och är, precis som Kristdemokraterna, rädda att framstå som mjukare oppositionspolitiker än Sverigedemokraterna.
För försvarsminister Peter Hultqvist innebär det ytterligare en tid i ovisshet. Om han är kvar som försvarsminister när det sista lösa skottet avlossas under Aurora kan ingen svara på idag.