Uppdatering: Efter den här artikelns publicering har Läkemedelsverket beslutat att stoppa produkten från vidare försäljning.
– Jag blev jätteförvånad när du ringde, för den här diskussionen borde vara över nu när vi skickade iväg en pressrelease om den nya studien. Det man krävde av oss var att vi gjorde en placebokontrollerad studie med positivt resultat av Antinitus, och nu har vi gjort det, säger Torbjörn Kemper till SVT:s konsumentredaktion Plus.
Torbjörn Kemper säger att han inte kan gå in på exakta data i studien. Detta eftersom de medicinska tidskrifterna vill vara först med att publicera resultaten. Innan studien blir publicerad kommer den enligt honom att bli granskad av objektiva, externa och internationella auktoriteter inom området.
– Studien kommer att publiceras så fort den externa granskningen är klar. Artikeln kommer att skickas in inom kort och vi hoppas på publicering under december 2017. Man verkar vara väldigt mån om att få ut det här studien snabbt, för det finns nästan ingen tinnitusbehandling som har en placebokontrollerad studie med så här hög medicinsk evidens, med så positivt resultat.
Torbjörn Kemper kan dock inte berätta i vilken tidskrift som studien kommer att publiceras.
– Att lämna ut specifik information kring studieresultat, vilken tidskrift det handlar om och när den exakt kan publiceras, kan påverka denna process och i värsta fall omöjliggöra en publicering, säger han.
Plusredaktionen: Det är ju svårt för oss att kontrollera dina uppgifter när vi inte får läsa studien?
– Sensori AB är börsnoterade. Jag skulle ju hamna i fängelse om jag går ut med positiv information till börsen om informationen egentligen är negativ. Det är ju ett lagbrott.
Ny, ännu opublicerad studie
Peter Åhnblad är överläkare på Sickla Öron, Näs- och Halscenter i Stockholm, och har lett samtliga kliniska studier om tinnitusplåstret Antinitus.
Han säger att den senaste randomiserade placebostudien, med 82 tinnituspatienter i Stockholm och Göteborg, har genomförts enligt konstens alla regler.
– Ett oberoende kontrollföretag gick in och kollade att alla skötte sig. Vi visste inte vilka plåster som patienterna fick använda. Det var till och med så att det var en oberoende person som delade ut plåster till patienterna, och det var helt randomiserat vilka som fick placebo och inte, säger Peter Åhnblad.
Plus-redaktionen: Vad kan du säga om resultatet av studien?
– Jag kan inte säga exakta siffror, men vi har en tydlig, statistisk och klinisk säkerställd effekt på plåstret jämfört med placebo.
”Vet inte varför det fungerar”
På sin hemsida beskriver Antinitus hur tinnitusplåstret ”innehåller ett unikt mikroskopiskt raster som av infallande synligt och termiskt ljus skapar ett regelbundet och organiserat så kallat fraktalt ljus”. Detta ljus ska bringa vattenmolekylerna i ett mer sammanhängande tillstånd och kan tänkas ”modulera kaotiska ljudloopar” i hörselsystemet.
Peter Åhnblad kan förstå att hypotesen på Antinitus hemsida kan framstå som flummig, men menar att försök med fraktalt ljus och vatten i provrör har visat att det fraktala ljuset har en direkt påverkan på den så kallade koherensen, eller samstämmigheten, i vattenmolekyler.
Det är dock svårt att mäta koherensen i en levande människokropp eller ett öra, och där har det än så länge inte gjorts några studier, enligt Peter Åhnblad.
– Exakt hur koherensen fungerar på cellnivå eller nervnivåer, eller i hjärnan, det vet vi inte. Men vi har en hypotes som verkar överensstämma ganska bra med resultatet. Det är ju samma sak med till exempel ljudterapi för behandling mot tinnitus, där är det ju inte heller någon som vet exakt vad som händer i hjärnan, säger han.
Plusredaktionen: Så enligt dig så har ni sett i den här kliniska studien att plåstret fungerar, men exakt varför det fungerar kan du inte svara på?
– Exakt. Vi har en hypotes, men vi kan inte exakt säga varför tinnitusplåstret fungerar.