Play Rapport – din nyhetskanal på webben

Uppdaterad
Publicerad

I dag får SVT officiellt en ny nyhetskanal. Play Rapport är exklusiv för webben och har smygsänts sedan 22 april men kommer från och med idag att hårdlanseras.

Varför gjordes en smygstart av kanalen?

-Vi smygstartade Play Rapport eftersom vi ville se till att den lever upp till de höga krav på innehåll, funktionalitet och kvalitet som vi har, säger Hanna Larsson, projektledaren för Play Rapport.

-Vi har väldigt höga mål med den här tjänsten och vi ville säkerställa att den når upp till dessa, tillägger hon.

Play Rapport – din nyhetskanal på webben

Hela SVT:s nyhetsorganisation, med 200 reportrar från norr till söder i Sverige, och korrespondenter, stringers och nyhetsbyråer från hela världen, lämnar reportage som visas på Play Rapport så snart de är klara.

Den som vill kan luta sig tillbaka och titta på hela Play Rapports spellista. Men vill man välja själv går det också bra. Inslagen kan ses styckvis, och man kan söka sig fram bland allt som visats i Play Rapport. Med Play rapport kan man följa nyheterna när som helst, var som helst.

Claes Elfsberg kommer att leda Play Rapport tillsammans med flera andra erfarna nyhetsjournalister från Rapport-redaktionen. Claes som har kallats för ”Mr Rapport” efter sina nästan 30 år som nyhetsankare i Rapport anser att det handlar om att ”berätta ännu mer, på kortare tid” som programledare för Play Rapport.

Enligt programledaren Anja Sundberg så är den största utmaningen som nyhetsuppläsare för Play Rapport ”att så snabbt som möjligt göra alla moment som krävs innan sändningen/inslaget ligger ute på webben. Det roligaste är att vi sänder nyheter från Rapport som kan ses när som helst – och var som helst!”

Med Play Rapport lanserar SVT sin andra nischkanal på webben. I december 2007 startade Play Bolibompa.

Var kommer idén med en helt webbaserad nyhetskanal från?

-Som tv-bolag har vi en väldig styrka nu när nätet kretsar alltmer kring rörliga bilder. Och på webben har vi som Public Service mycket att tillföra med våra professionella och pålitliga nyheter. Vi på SVT är långt ifrån först i världen, utan har haft flera förebilder att inspireras av, bland andra NRK, DR och CNN, säger Hanna Larsson.

Hanna har jobbat med Play Rapport sedan idéstadiet förra sommaren och vill att kanalen ska vara lättbegriplig och användarvänlig.

-Play Rapport är en tv-kanal, så vi har valt bort många av webbens möjligheter för att göra kanalen begriplig och lättanvänd. Så vill jag att det ska fortsätta.

Hur ser Play Rapport ut i framtiden?

-Om jag får drömma finns bra funktioner för att enkelt hitta det man kan tänkas vara intresserad av men ännu inte sett. Och så hoppas jag på publikens hjälp att sprida innehållet ? fler än de som går in på vår hemsida har ju nytta av våra pålitliga nyheter, så sociala funktioner som gör det ännu enklare att dela med sig av Play Rapports innehåll vore toppen, säger Hanna Larsson.

Karolina Jonason

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.