Det var på Jimmie Åkessons (SD) bröllop som MC-gängtoppen sågs. Foto: Johan Nilsson/TT

Polisen om Åkessons koppling till mc-topp: ”Problematiskt – de söker politiskt inflytande”

Uppdaterad
Publicerad

Kriminella mc-gäng är välorganiserade, strukturerade och har som målsättning att få politiskt inflytande.
Det menar kriminalkommissarie Gunnar Applegren – som ser mc-toppens närvaro vid Jimmie Åkessons bröllop som problematisk.

– Om man tittar på den kriminella mc-miljön så har de tydliga strategier gällande att få inflytande och påverka lagstiftning.

När SD:s partiledare Jimmie Åkesson gifte sig var en av gästerna ett toppnamn inom det kriminella mc-gänget Comanches MC.

Gängets svenska falanger bedöms ha ett relativt lågt medlemsantal, men i grannlandet Danmark har klubben lockat till sig runt 170 medlemmar, enligt en kartläggning av Acta Publica.

”Finns våldskapital”

Medlemsbasen består till del av personer som lämnat andra, mer etablerade, kriminella mc-gäng som Hells Angels och Bandidos. Mannen som besökte Jimmie Åkessons bröllop har en lång historik inom den kriminella mc-miljön.

Ola Fredriksson, tidigare polis och expert hos Acta Publica, har följt mc-gängens utveckling under 30 år och är väl bekant med mannens bakgrund.

– Han var med i Bandidos Malmö när de fanns, han har varit kopplad till Rock Machine MC som också är en klubb i enprocents-miljön. Han har även varit medlem i La Familia.

– När han blev kontrollerad av polis under tiden i La Familia gjorde man bedömningen att han hade en internationellt högt uppsatt position i klubben. Så det är en person som varit engagerad i den här miljön under en längre period.

Medlem i SD

Mannen har tidigare varit aktiv medlem inom SD och umgåtts med flera partimedlemmar.

– Om man tittar på dagens Comanches-medlemmar så är de dömda för ganska grova brott. Bland annat grova vapenbrott, utpressningar och narkotikabrott – så det finns ett våldskapital.

Att toppnamn inom den kriminella miljön umgås med högt uppsatta politiker ser Appelgren som en ”tydlig problematik”.

– Att han umgås så nära en partiledare är en tydlig problematik. Det är ett uppenbart problem – inte minst för politikerna i fråga.

Åkesson: ”Visste inte”

Säpo vill inte kommentera det enskilda ärendet, men uppger att man gör kontinuerliga hotbedömningar tillsammans med den öppna polisen.

– Vi gör hotbedömningar och har en kontinuerlig dialog med våra skyddspersoner, säger Karin Lutz, presstalesperson, säkerhetspolisen.

Jimmie Åkesson uppgav under lördagen att han inte kände till mannens koppling till Comanches. Han skriver vidare på X:

”Är det motorcyklar och vänner man är ute efter så finns det rimligen sådana sammanslutningar som inte har någon koppling till kriminalitet.”

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Från mc-gäng till dödsskjutningar – så har gängvåldet i Sverige sett ut över tid.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.