En person sitter framåtlutad i en kontorsmiljö, iförd en jeansjacka och en rutig skjorta. I bakgrunden syns oskarpa kontorsdetaljer och datorer.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ulf Fahlén berättar om bakgrunden hos den kontroversielle gästen på Jimmie Åkessons bröllop. Foto: Andreas Hult/SVT

Ny rapport: Personer med kopplingar till mc-miljön har deltagit på Åkessons fester

Uppdaterad
Publicerad

Jimmie Åkessons uppmärksammade bröllopsgäst har tidigare kopplingar till den kriminella mc-miljön.

Men det är inte första gången personer från mc-miljön figurerar på SD-ledarens fester.

– Det är bara fantasin som sätter gränserna för vad man kan få ut av en sådan relation, säger Ulf Fahlén som granskat de kriminella mc-gängen.

Acta Publica och Expressen avslöjade inför valet 2022 att 64 politiska kandidater hade kopplingar till den kriminella mc-miljön.

Flera partiledare tog avstånd från kandidaterna, men enligt Acta Publica valdes flera av dem in i olika kommuner.

Mc-topp på Jimmie Åkessons bröllop

– Det finns en slagsida för kandidaterna som företräder SD, säger Ulf Fahlén, chefredaktör för nyhetsbyrån Siren och redaktör för en ny rapport från Acta Publica om den kriminella mc-miljön.

Med tanke på att den organiserade brottslighetens påverkan på samhället är väl dokumenterad, finns det enligt Fahlén en naivitet när det gäller mc-kriminalitet.

– När de här grupperna dessutom har kopplingar in i politiska församlingar är det problematiskt.

Aktiv i kriminella miljöer

Jimmie Åkesson har hamnat i blåsväder efter avslöjandet att en av gästerna på SD-ledarens bröllop är president för en av mc-gänget Comanches avdelningar.

Den utpekade mannen ska även ha deltagit på bröllop hos minst en annan person i SD:s ledning. Enligt Fahlén har han befunnit sig i den kriminella mc-miljön i över ett decennium.

Kan man bli president utan att vara kopplad till gängkriminalitet i Sverige?

– Det kan med med största sannolikhet inte bli. Comanches är som polisen konstaterar en organisation som bedriver organiserad brottslighet.

Andra personer på Åkessons fester

Det är inte första gången som personer med kopplingar till den kriminella mc-miljön befinner sig på Jimmie Åkessons fester.

Enligt Acta Publica har två personer med kopplingar till den kriminella mc-miljön deltagit vid SD-ledarens privata fester. Båda har fångats på bild med en så kallad diamantpatch.

– Det är ett speciellt lojalitetsmärke som Hells Angels bara delar ut till särskilt lojala supporterklubbar, säger Fahlén.

Comanches MC är ett relativt nytt kriminellt mc-gäng i Danmark, som pekats ut för att vara inblandat i grov brottslighet. Organisationen etablerade sig i Sverige förra sommaren.

– Det finns så många olika sätt som organiserad brottslighet kan ha nytta av att ha politikers öra på. Det är bara fantasin som sätter gränserna för vad man kan få ut av en sådan relation.

SVT Nyheter har sökt SD:s pressavdelning som avböjer att kommentera.

Comanches MC

Comanches MC har drygt 170 medlemmar i Danmark.

I Sverige har Comanches mellan 20 och 25 medlemmar och tre lokala klubbar.

Enligt Acta Publica är det den mest relevanta kriminella mc-klubben bortsett från de större mc-gängen Bandidos och Hells Angels i Sverige.

Comanches i Sverige uppges ha ambition att växa. Mc-klubben styrs från organisationen i Danmark.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mc-topp på Jimmie Åkessons bröllop

Mer i ämnet