En person omgiven av flera journalister som håller mikrofoner och kameror. Fokus ligger på intervjun med denna person, med ett flertal mediaplatser synliga i bildens förgrund.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
KD-ledaren Ebba Busch om Mc-presidenten på Jimmie Åkessons bröllop. Foto: Alex Bolevin.

SD varnades om Åkessons gäst – månader före bröllopet

Uppdaterad
Publicerad

Flera månader innan Jimmie Åkessons (SD) bröllop varnades partiet för en av gästernas gängkoppling, men agerade inte, rapporterar Aftonbladet.

Informationen ska inte ha förts vidare, enligt partiets pressavdelning.

Samtidigt säger KD-ledaren Ebba Busch att hon inte hade gått på bröllopet om hon känt till gästens bakgrund.

Enligt uppgifter till Aftonbladet varnades Sverigedemokraterna redan i maj för att en av personerna som skulle gå på Jimmie Åkessons bröllop har gängkopplingar. Men partiet agerade inte. Personen som hörde av sig med tipset ska inte ha fått något svar på sitt mejl.

Sverigedemokraternas pressavdelning bekräftar i ett mejl till SVT Nyheter uppgifterna:

Mc-topp på Jimmie Åkessons bröllop

”Det stämmer att ett sådant tips inkommit till partiets informationsavdelning. Den medarbetare som emottog tipset förde tyvärr aldrig denna information vidare”, skriver pressavdelningen.

Ebba Busch (KD): Då hade jag inte gått

Ebba Busch (KD) sade på fredagen att hon inte hade gått på Jimmie Åkessons (SD) bröllop om hon känt till att en av gästerna har kopplingar till den kriminella mc-miljön.

– Jag kände inte till det och hade jag känt till det hade jag inte varit där.

Hon säger också att frågor om mannens deltagande måste ställas till brudparet.

– Åkesson har ju också själv sagt att han inte kände till detta, hade han känt till detta hade den personen inte varit välkommen.

Flera på bröllopet visste

SD:s gruppledare Mattias Karlsson, som tidigare var i en relation med mc-mannens nuvarande partner, och SD-ledamoten Richard Jomshof, har som SVT Nyheter tidigare rapporterat båda sagt att de under bröllopet hade kännedom om mannens bakgrund.

Åkesson själv har beskrivit det som ”ett misslyckande” att han inte informerades om gästens kopplingar till den kriminella mc-miljön och har sagt att det endast handlar om en ytlig bekantskap. Aftonbladet har dock avslöjat att mannen har deltagit på flera av Åkessons privata fester.

Sverigedemokraterna har efter turerna kring bröllopet nu öppnat för att utesluta partimedlemmar med kopplingar till mc-miljön. ”Min ingång är att göra rent hus”, säger Magnus Olsson, ordförande för SD:s medlemsutskott till Svenska Dagbladet.

Anderssons (S) krav på Kristersson

Under en pressträff på fredagsförmiddagen fick S-ledaren Magdalena Andersson frågor om mc-mannens deltagande på bröllopet. Hon svarade att hon tycker det är väldigt allvarliga uppgifter och att hon nu kräver att statsminister Ulf Kristersson (M) ska uppmana Jimmie Åkesson att lägga alla kort på bordet.

Jimmie Åkesson och en kvinna står vid ett räcke utomhus, iförda festkläder; mannen bär en kostym och kvinnan en bröllopsklänning. Kvinnan håller en bukett blommor. Till höger syns en suddig bild av en person med en glittrig skjorta i en mörk miljö.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör om turerna kring Jimmie Åkessons MC-bröllopsgäst – på 60 sekunder. Foto: SVT/Meta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mc-topp på Jimmie Åkessons bröllop

Mer i ämnet