Polariserade partier ska ta ställning till ny migrationsvåg

Uppdaterad
Publicerad

Den infekterade debatten om migrationsfrågan har blossat upp i igen. När Turkiet nu släpper igenom migranter ställs frågan på sin spets.

Det kan påminna om flyktingkrisen 2015 men positionerna hos de politiska partierna är annorlunda 2020.  

Under gårdagen gick Moderaterna ut med budskapet “Stärk gränsen!” och Centerpartiets ungdomsförbund kontrade med rakt motsatt budskap: “Öppna gränsen!”

De tre största partierna, S, M och SD säger klart och tydligt att de inte vill ha en situation som den 2015. Men trots detta är de inte överens i Migrationskommittén. Enligt Moderaternas migrationspolitiska talesperson Maria Malmer Stenergard är anledningen glasklar: 

— Problemet är att Socialdemokraterna säger en sak när de är socialdemokrater men gör en annan sak i regeringen. Gång på gång driver de igenom Miljöpartiets politik. 

Rasmus Ling är Miljöpartiets migrationspolitisk talesperson: 

— Vi måste värna asylrätten och se människor som är i nöd. Jag hoppas vi kan enas så brett som möjligt om en human och rättsäker migrationspolitik. Vi kan inte tänka bort att det finns en miljon flyktingar på gränsen. Det är något vi måste hantera. Men vi måste göra det på ett annat sätt som är mer långsiktigt och mer humant än tidigare.

Se hela videoreportaget ovan.

Migrationskommittén

Källa: www.regeringen.se

Kommittén ska ta ställning till utformningen av politiken i syfte att fastställa en ordning som är långsiktigt hållbar. Migrationspolitiken ska i en föränderlig omvärld minska behovet av tillfälliga lösningar och säkerställa en permanent ordning med ett brett stöd i den svenska riksdagen. Migrationspolitiken ska vara human, rättssäker och effektiv.

Kommittén ska bland annat ta ställning till

  • om skyddsbehövande ska beviljas tidsbegränsade eller permanenta uppehållstillstånd som huvudregel,
  • om asylsökande ska kunna beviljas uppehållstillstånd på ytterligare grunder än de som följer av EU-rätten och svenska konventionsåtaganden och då särskilt ta ställning till om en ny humanitär grund för uppehållstillstånd ska införas,
  • i vilken utsträckning som anhöriginvandring ska vara möjlig om den person som en tredjelandsmedborgare åberopar anknytning till har sökt asyl och beviljats uppehållstillstånd i Sverige, och
  • om ett försörjningskrav ska gälla vid anhöriginvandring, och hur ett sådant krav då bör utformas.

I sitt arbete ska kommittén bland annat göra en internationell utblick som framförallt ska avse andra EU-länders regelverk samt analysera vilka faktorer i Sverige som bidrar till att individer söker asyl i Sverige. Direktiven bygger på en överenskommelse mellan regeringspartierna, Centerpartiet och Liberalerna.

Kommittén ska lämna sitt betänkande senast den 15 augusti 2020.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.