Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
En stor andel av de som flytt kriget i Ukraina till Sverige är fortfarande arbetslösa. I Danmark har fler fått myndigheternas stöd att hitta arbete. Hör Polina Makarenkova berätta mer om hur hon fick sitt drömjobb. Foto: Fredrik Larsson, SVT

Polina flydde från Ukraina – hittade drömjobbet i Köpenhamn

Uppdaterad
Publicerad

Polina Makarenkova flydde från kriget i Ukraina till Danmark. Där har flyktingarna från Ukraina fått mer stöd än i Sverige – och det dröjde inte länge innan hon hittade ett jobb. 

– Jag fick ett samtal från kommunen, säger hon.

Brist på språkundervisning, få som hittat till Arbetsförmedlingen och inget personnummer. Problemen för dem som flytt från Ukraina till Sverige har varit många. I Danmark har fler fått myndigheternas stöd att hitta ett arbete.

Polina Makarenkova jobbar idag som grafisk designer på ett företag i Köpenhamn.

– Det är fantastiskt, precis det som jag är utbildad för, säger Polina Makarenkova.

Via kommunen, som sköter samordningen i Danmark fick hon kontakt med en arbetsgivare.

– Jag fick ett samtal från kommunen som sa att de hade hittat ett jobb som passade mig. Jag fick mycket hjälp av dem, säger hon.

Danmark ändrade lagen

Sedan kriget bröt ut har drygt 30 000 ukrainare i arbetsför ålder sökt skydd i Sverige, av dem har omkring 1500 kommit i arbete efter kontakt med Arbetsförmedlingen. Till Danmark har ungefär 20 000 ukrainare i arbetsför ålder kommit. Av dem är drygt 7200 i arbete.

Danmark stiftade tidigt förra året en ny lag – som tillägg till det så kallade massflyktsdirektivet. Ett omdebatterat och delvis kritiserat snabbspår för ukrainare in på den danska arbetsmarknaden.

De har bland annat fått ett danskt personnummer direkt vilket gjort det lättare för myndigheterna där att kunna hjälpa till.

– I Köpenhamns kommun har 60 procent av ukrainarna hittat ett arbete, i en annan kommun har 85 procent av dem fått arbete, säger Jens-Kristian Lütken (V), arbets- och integrationsborgmästare i Köpenhamn.

Grannländerna ger mer stöd än Sverige

En rapport från Nordiska rådet visar också att ukrainare som flytt till Sverige delvis fått mindre stöd än de som flytt till våra grannländer – bland annat när det gäller språkutbildning.

– Det har helt enkelt varit olika förutsättningar i de olika länderna att kunna erbjuda stöd. Och det är i grunden en politisk fråga hur man väljer att förändra regelverk, säger Therese Lindström, enhetschef på Arbetsförmedlingen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.