Polis: ”Slutade vara roligt att gå till jobbet”

Uppdaterad
Publicerad

En av tre poliser söker aktivt efter ett annat jobb, enligt en undersökning beställd av Polisförbundet.

– Vi har inte råd att tappa den kompetens vi har, säger Niklas Rödin, tf. gruppchef vid Stockholmspolisen.

Niklas Rödin lämnade själv jobbet som polis under en treårsperiod, i samband med en stor omorganisation av Polismyndigheten som han tyckte var dålig.

– Jag tappade drivet att vara kvar, det slutade vara roligt att gå till jobbet.

”Ta tillvara kompetensen”

Att han kom tillbaka till kåren beror på att han trots allt tycker att polisyrket är det bästa som finns. Men polisens arbetsbörda är enligt honom alldeles för hög och fokuserar på fel saker.

– Just nu är arbetsbördan väldigt tung. Vi pratar om att det behövs fler poliser. Men jag tycker man ska ta tillvara på de poliser man har och den kompetens vi har, att vi inte tappar den. Det har vi inte råd med. Sidouppdrag stjäl tid och energi och vi är alldeles för få i kärnverksamheten, säger Niklas Rödin i Morgonstudion.

Polisförbundet inte chockade

Att en av tre poliser som är fackligt anslutna söker sig bort från kåren är ingen överraskning enligt Polisförbundet, som har beställt Novusundersökningen.

En orsak till att många vill sluta är att den administrativa bördan är för tung på poliser som ska fokusera på att lösa brott, enligt Polisförbundets ordförande Lena Nitz.

– Låt poliser vara poliser och ge dem inte den stora administrativa bördan de har, säger Lena Nitz.

Så gjordes undersökningen

Novus Opinion har på uppdrag av Polisförbundet genomfört en medlemsundersökning om bland annat motivationen att stanna i polisyrket.

Fältperioden var 28 augusti – 23 september 2021.

2 138 webbintervjuer genomfördes bland Polisförbundets medlemmar i yrkesverksam ålder. Urvalet har dragits slumpmässigt ur Polisförbundets medlemspanel. Svaren har skett anonymt.

De 2 138 svarande som genomfört hela webbintervjun utgör 53 procent av nettourvalet. Det finns enligt Novus inget som tyder på att bortfallet skulle snedvrida resultatet. Undersökningen ses som åsiktsmässigt representativ för den grupp som skulle undersökas och de slutsatser som presenteras i undersökningen gäller hela Polisförbundets medlemskår

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.