När svensk polis i brottsutredningar vill ha information från amerikanska nätföretag svarar Microsoft ja i 96 procent av fallen, Facebook i 81 procent – men Google och Apple nekar i omkring två tredjedelar av fallen. Det rapporterar i dag Dagens Nyheter.
– Apple och Google är lika besvärliga. De har rätt i lagens mening, men det borde finnas en avvägningsmöjlighet för dem, säger Anders Ahlqvist på polisens IT-brottssektion till DN.
Microsfot och Skype lämnar ut mest
Under första halvåret i fjol begärde svensk polis ut information om över 1.000 konton – exempelvis om datorers individuella ip-nummer. Informationen har begärts med koppling till utredningar om en mängd typ av brott, från ofredande till mord.
Överlägset flest konton som öppnas upp för polisen kommer från Microsoft. Utöver företagets egna mejldomäner, såsom Live och Outlook, lämnas uppgifter från Skype-konton ut. Microsoft köpte då svenska Skype för fyra år sedan.
Facebook lämnar ut utan att tveka
Microsoft och svenska myndigheter har sedan flera år en överenskommelse om att ge ut information, och en liknande träffades med Facebook 2013. Sedan dess lämnar Facebook ut kontouppgifter till polisen nästan omedelbart, utan krav på domstolsbeslut eller annan rättslig åtgärd.
Den svenska polisen har också tydligt nyttjat detta. Det första halvåret 2014 begärdes information om 334 olika Facebook-konton, vilket är mer än fem gånger fler än under samma period 2013, 66 konton.
Ip-adress vanligaste uppgiften
Uppgifterna som lämnas ut åsyftar till största del att kunna identifiera personen bakom kontot. Ip-adressen, som kan identifiera vilken fysisk dator eller enhet som kontot används från, är bland de vanligaste uppgifterna.
Polisen har däremot svårare att komma åt detaljinnehåll på kontona, till exempel innehåll i privata meddelanden och mejl på Facebook. För att få åtkomst till detta krävs en rättshjälpsbegäran till USA, landet där nätjättarna har sin bas.
Polisen struntar i Google
De två nätjättarna Apple och Google är som sagt mycket mer restriktiva med vilka konton de lämnar ut. Polisen låter också ofta helt enkelt bli att begära ut uppgifter från Google, på grund av dåliga erfarenheter med informationsutbytet.
– Det är omständligt och tar tid. Det kan ta fyra månader att få svar på en fråga, säger Anders Ahlqvist till DN.
I en skriftlig kommentar till DN uppger Googles svenska gren också att företaget stödjer brottsbekämpning men att det måste ske ”inom ramen för ett tydligt juridiskt ramverk”.