Polisens Igor-grupp är ett samarbete mellan polis och socialtjänst i Stockholm. Målet är att få fler kvinnor att lämna våldsamma män och få fler män dömda för brott. En stor del av arbetet kretsar kring att punktmarkera de våldsamma männen och få dem dömda.
– Vi försöker fylla tomrum som finns i den ordinarie verksamheten, säger projektledaren Markus Antonsson.
”Går att förebygga”
Han menar att det finns en risk att arbetet för att stoppa våld i nära relation får stå tillbaka när polisen måste hantera gängbrottsligheten. Resurser måste fredas speciellt för denna brottskategori, anser han.
– Den grova organiserade brottsligheten får ett väldigt stort utrymme och tar mycket resurser. Det här brottet är precis lika grovt, om inte grövre, säger Markus Antonsson och fortsätter:
– Det går att förebygga mäns våld mot kvinnor om man bara har ett långsiktigt perspektiv, men man behöver kompetens, uthållighet och engagemang.
Svårt att mäta effekten
Bilden delas inte av alla. Michael Johansson, sektionschef brott i nära relationer i Stockholm Syd, pekar på att avdelningen på bara på fyra år gått från 89 till 150 anställda.
– Skjutvapenvåldet står högt i priroteringsordningen, men det gör även brott i nära relation och jag ser ingen överhängande risk att det prioriteras bort.
Förebyggande arbete mot brott i nära relationer slukar resurser och effekten kan vara svår att mäta. Nationalekonomen Ingvar Nilsson på fristående forsknings- och utredningsorganisationen Krut AB har studerat de ekonomiska konsekvenserna av våld i nära relationer. Han menar att kunskapen ofta är låg för vad en misshandlad kvinna kostar samhället.
– Det blir arbetsbortfall, polisutredning, socialtjänstfrågor, primärvårdsfrågor, akut kirurgi, rehabilitering, det är ett brett panorama, säger han.
Dyrt att reparera
Syftet är enligt Ingvar Nilsson inte att ta reda på vem som är lönsam eller inte, med sin forskning vill han visa att det är billigare att åtgärda problemet innan skadan är skedd.
– Det vi försöker göra är att visa hur prislappen ser ut om vi inte gör någonting. Sedan kan detta ställas mot vad en förebyggande åtgärd, som exempelvis ett preventionsprogram för män kostar. Vi kan jobba ohyggligt mycket mer förebyggande om vi så bara kan förhindra en enda misshandel.
Fakta: Detta är polisens Igor-projekt
Igor-projektet startades i april 2021 och står för ”I gemensam organisation mot relationsvåld”. Arbetet går ut på att polisen och socialtjänsten arbetar i grupp med aktiva och förebyggande åtgärder.
Arbetet går bland annat ut på att spana och kartlägga våldsamma män och visa att polisen har koll på dem, men även erbjuda stöd och behandling i syfte att få dem att sluta slå.
Polisen och socialtjänsten arbetar även uppsökande mot kvinnor i relationer där man misstänker att våld kan förekomma genom att bland annat erbjuda skyddat boende och stöttning före, under och efter en polisanmälan.
Sedan starten har Igor haft 159 ärenden, vissa är vilande, avslutade eller hanterade, men de flesta är pågående.
Projektet har förlängts fram till april 2023, men projektledaren Markus Antonsson vill att arbetsmetoden permanentas och sprids över hela landet.
Hit kan du vända dig om du eller någon annan är våldsutsatt
- Om du utsatts för brott, anmäl det till polisen genom att ringa 114 14. Om det är en akut situation, ring larmnumret 112.
- Kvinnofridslinjen telefon: 020 505 050
- BRIS telefon: 116 111
- Välj att sluta telefon: 020 555 666
Tiotusentals fall
2021 anmäldes 29 300 fall av misshandel mot kvinnor som var 18 år eller äldre. I 81 procent av fallen begicks brottet av en person som var bekant med offret. Under 2021 konstaterades även 19 fall av dödligt våld mot kvinnor där offer och förövare hade en parrelation, enligt statistik från brottsförebyggande rådet, Brå.