Trots att så kallade vardagsbrott, såsom stöld och skadegörelse, är de vanligaste brotten i Sverige klaras enbart vart sjunde av dem upp. Det visar SVT Nyheters kartläggning. Över hälften av dem avskrivs också utan någon utredning.
– Jag blir besviken när jag ser det här. Vi är inte nöjda med det här, vi måste bli bättre, säger Mats Löfving, ställföreträdande rikspolischef, inbjuden till torsdagens Aktuellt för att diskutera ämnet.
Prioriteras enligt straffskalan
Löfving förklarar att den låga uppklarningsfrekvensen av vardagsbrott i första hand beror på den lagstiftade prioriteringen, där brott högre upp på straffskalan går före.
– Bötesbrott är mindre värda än väldigt allvarliga brott som förskyller långa fängelsestraff, säger han.
Som exempel tar han upp det höga antalet skjutningar i regionerna kring Stockholm och Malmö, som tar en stor del av polisens resurser i områdena i anspråk.
– Vi ser stora skillnader i brottsuppklarning mellan regionerna. Med de här skjutningarna koncentrerade till Stockholm och Malmö, så kommer inte Stockholm och Malmö nu i närtid att bli duktiga på att klara upp mängdbrott, säger Löfving.
– Jag tror att de flesta brottsoffer förstår att de sakerna måste prioriteras före bötesbrott.
Tre huvudåtgärder
Löfving medger att 2016 var ett klart dåligt år för polisen, men pekar på en vändning under 2017:s första månader.
För att förbättra sin förmåga att klara upp fler vardagsbrott har man fokuserat på tre huvudsaker: rakare återkoppling till anmälare, snabbare agerande mot utländska inbrottsligor och ökade krafttag mot återfallsförbrytare.
Se hela intervjun med Mats Löving i klippet ovan