Jale Poljarevius på pressträffen den 26 september pratar om läget i Uppsala och den nya avlyssningslagen

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Jale Poljarevius, underrättelsechef region Mitt. Foto: Oscar Söderman/SVT

Polisen får möjlighet att använda hemlig avlyssning – mitt under pågående våldsvåg i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Polisen kan nu sätta in nya metoder i kampen mot gängkriminella: Så kallade preventiva tvångsmedel. Införandet sker i ett läge där polisen runt om i landet är hårt pressad av den pågående våldsvågen.

– Det här är en lag specialdesignad för 2023, en lagstiftning för modern brottslighet, säger Jale Poljarevius, underrättelsechef region Mitt.

Politiker och poliser har gång på gång lyft fram preventiva tvångsmedel som en metod som behövs för att bekämpa gängbrottsligheten. Från och med i dag, söndag, är det fritt fram för polisen att börja använda. Det innebär att polis i hemlighet kan avlyssna eller övervaka personer i förebyggande syfte – utan att en utredning om ett redan utfört brott inletts. Polisen hoppas på resultat inom kort. 

– Målet är att till exempel kunna förebygga och slå ut vapendepåer och i bästa fall kunna agera när mordpatruller är på väg ut genom att göra fordonsstopp, säger Jale Poljarevius, underrättelsechef region Mitt. 

Polisens resurs för hemliga tvångsmedel är sedan tidigare pressad. Charlotta Höglund, enhetschef på underrättelseenheten vid Noa, vill dock inte se de nya metoderna som ytterligare en arbetsuppgift. 

– Det är snarare en utökad möjlighet att nå effekt. Kan man förhindra mord och annan allvarlig brottslighet så sparar man också i andra änden, säger hon till TT.

Förstärkt med mer personal

Poljarevius säger att polisen har förstärkt med mer resurser för att kunna börja använda de nya metoderna. Hur många anställda det handlar om och vilka kompetenser som behövs kan han inte gå in på med hänvisning till säkerhetsskäl. 

Att den nya lagen nu börjar gälla, kan den signalen i sig begränsa gängkriminella och motverka brott? 

– Jag önskar att det vore så, men jag tror inte det. Många gånger handlar det om samvetslösa personer som är beredda att göra vad som helst och då är en lag inget hinder. Men andra kommer kanske att vara mer försiktiga, så det kan träffa olika.

Från fackligt håll välkomnas den nya lagen men man efterlyser samtidigt en bred analys från Polismyndigheten som tar reda på vad är det för kompetens som behövs. De räknar med att det kommer att behövas nyanställningar och utbildningsinsatser.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.