Petra Lundh, Rikspolischef

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Rikspolischef Petra Lundh berätta om den senaste tidens arbete mot gängvåldet. Foto: Andreas Hult/SVT

Polisen har avvärjt flera grova våldsbrott under 2024 – lägsta nivån av skjutningar på fyra år

Uppdaterad
Publicerad

Polisen har hittills i år förhindrat drygt 60 grova våldsbrott, enligt myndighetens egna siffror. Majoriteten handlar om planerade skjutningar – som nu ligger på lägre nivåer än under hela 2020-talet.

– Vi är helt enkelt mycket snabbare på bollen, säger rikspolischef Petra Lundh.

Samtidigt som nätverkskriminaliteten inte ser ut att avta i Sverige har antalet sprängningar och skjutningar minskat under det första halvåret 2024, jämfört med samma period förra året.

Antalet skjutningar, avlidna och skadade i den nätverkskriminella kontexten ligger just nu på lägre nivåer än någon gång under 2020-talet, enligt polisens egna siffror.

Nästan 200 våldsbrott avvärjda

Myndigheten uppger att runt 180 våldsbrott har avvärjts sedan 2023, varav majoriteten planerade skjutningar.

– Det genererar ju ofta hämndskjutningar eller sprängningar så förmodligen är det många fler, säger Petra Lundh.

I drygt hälften av fallen handlar det enligt polisen om ”unga utförare” och ett 20-tal av dem var placerade på LVU-och Sis-hem.

Delar information i större utsträckning

Rikspolischefen säger att polis och åklagare har förändrat sitt arbetssätt. Det handlar bland annat om att snabbare upptäcka mönster och avvikelser.

– Vi jobbar helt sömlöst med att dela information brett, även internationellt. Många av de här ledarna sitter ju i utlandet, säger Lundh.

Hon lyfter även preventiva tvångsmedel som en framgångsfaktor. Det handlar bland annat om vistelseförbud, säkerhetszoner och hemlig avlyssning.

Lagändringarna har av vissa har kritiserats för att inskränka den personliga integriteten. Rikspolischefen bemöter kritiken i klippet ovan.

Skjutningar i Sverige

Skjutningar 2024 (fram till den 15 juni)

Skjutningar: 124

Avlidna: 17

Skadade: 22

Skjutningar 2023 (fram till den 30 juni)

Skjutningar: 184

Avlidna: 23

Skadade: 57

Källa: Polismyndigheten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.