Den nationella särskilda händelsen omfattar i nuläget Noa samt storstadsregionerna Stockholm, Syd och Väst samt region Mitt. Foto: Johan Nilsson/TT

Polisen inför särskild händelse efter terrorattentat i Europa

Uppdaterad
Publicerad

Polismyndigheten har beslutat att inleda en nationell särskild händelse.

Syftet är att snabbt kunna agera vid ett eventuellt terrorattentat.

– Vi har ökat våra åtgärder på de platser som vi anser nödvändiga, säger Anna Engelbert, pressekreterare på polisen.

Beslutet togs i går, torsdag och offentliggjordes på polisens hemsida på fredagen. Beslutet uppges bero på den senaste tidens terrorattentat i Europa.

– Polisen har en god operativ förmåga i hela landet, genom en nationell särskild händelse får vi en än mer flexibel organisation som både kan förhindra att attentat inträffar och att snabbt agera vid eventuella händelser, säger polisens nationella kommenderingschef Stefan Hector i ett pressmeddelande.

Information om befarat terrorbrott

Enligt Sydsvenskan har polisen detaljerad information om ett befarat terrorbrott.

– Det kan jag inte kommentera. Den särskilda händelsen införs med anledning av de händelser som skett i Frankrike och Österrike och vi har ökat våra åtgärder på de platser som vi anser nödvändiga, säger Anna Engelbert, pressekreterare på polisen till SVT.

I nuläget finns inga rekommendationer om att undvika vissa platser eller att agera på ett visst sätt. Enligt polisens pressekreterare Anna Engelbert ska man dock vara uppmärksam på råd och rekommendationer från poliser som befinner sig på ”vissa allmänna platser”.

Vilka allmänna platser det rör sig om vill inte polisen kommentera.

Den nationella särskilda händelsen omfattar polisens nationella operativa avdelning, NOA, samt storstadsregionerna Stockholm, Syd och Väst och region Mitt.

Terrorhotnivån i Sverige ligger sedan tidigare på en förhöjd nivå, en trea på en femgradig skala, vilket innebär att ett attentat kan inträffa.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.