– Vi får inte längre tillgång till IP-numren som vi behöver för att komma vidare, säger Andreas Pallinder till SVT Nyheter.
– Jag har fått in fyra anmälningar efter nyår och tre av dem har jag inte kunnat gå vidare med, säger åklagaren Pontus Melander.
SVT Nyheter träffar dem båda i sexualbrottsgruppens lokaler i polishuset i Uppsala. Region Mitt har satsat mycket resurser på internetrelaterade sexualbrott mot barn, och 15 poliser jobbar i gruppen.
– Förra året var vi ute på 61 husrannsakningar angående misstänkta barnpornografibrott. Om vi tittar på de ärendena nu så kan vi konstatera att vi var beroende av operatörernas hjälp i 50 procent av fallen. Det betyder att vi i hälften av de ärendena inte hade kunnat gå vidare. Vi pratar om eventuella misstänkta övergrepp som kan fortsätta, säger Andreas Pallinder till SVT Nyheter.
Personliga integriteten viktig
Tidigare sparades i princip all trafik till och från datorer och mobiltelefoner i sex månader. Men efter domen så väljer nu flera av teleoperatörerna att inte spara trafikuppgifterna. Operatörerna agerar lite olika men Tele2 valde att inte lagra några uppgifter efter domen.
– EU-domstolen har konstaterat att det strider mot grundläggande fri och rättigheter hos medborgarna. Så vi ska inte datalagra och då finns det inga uppgifter att lämna ut heller, säger Tele2:s chefsjurist till SVT Nyheter.
Frågan gäller att väga den personliga integriteten mot att lämna ut uppgifter som kan lösa brott. Anders Ahlqvist IT-brottsexpert vid NOA menar att man inte gör några större ingrepp i den personliga integriteten.
– Vi tycker att integritetsfrågan är viktig men vi tycker nog att offrens integritet väger minst lika tungt som förövarnas, säger Anders Ahlqvist.
– Jag tycker att det är viktigt att komma ihåg att man kan göra en extremt nogrann kartläggning av en persons liv med de här uppgifterna som vi tidigare var tvungna att lagra. Vem har du ringt, var har du befunnit dig så det går att kartlägga en individ på en ganska detaljerad nivå, säger Stefan Backman till SVT Nyheter.
Bakslag för alla IT-relaterade brottsutredningar
Det här innebär också att det blir mycket svårare att utreda andra brott som bedrägerier, organiserad brottslighet och terrorism.
– Det handlar om allt från näthat till bedrägerier och terrorbrott, säger Anders Ahlqvist.
– Fler brott kan vi inte gå vidare med och det betyder att fler gärningsmän kommer att gå fria, säger Andreas Pallinder.
– Vi vill jättegärna bistå polisen men vi måste hitta ett system där man balanserar den personliga integriteten mot de brottsbekämpande myndigheternas behov av uppgifterna. Det här är något som lagstiftaren måste ta tag i, säger Stefan Backman.
Regeringen har nu tillsatt en snabbutredning för att få till en ny lag för datalagring.