Under den senaste veckan har flera fall uppmärksammats där äldre personer på olika sätt har utsatts för bedrägeriförsök med koppling till coronavirusets utbrott. I Hässleholm blev en kvinna uppringd av en man som erbjöd sig att handla matvaror, och i Uppsala kontaktades en kvinna av en person som utgav sig att ringa från Folkhälsomyndigheten och som försökte få tag på koden till hennes bank-id.
På Nationellt bedrägericenter i Stockholm arbetar polisen nu för att kartlägga nya former av bedrägerier som riktas mot äldre när coronaviruset sprider sig. Under de senaste dagarna har fall även uppmärksammats där äldre personer blivit kontaktade av främlingar som erbjudit sig att handla mat.
– Det här är något vi inom kort kommer att gå ut och varna för på bredare front. Grundregeln gäller fortfarande: Lämna aldrig ut kort eller koder till okända personer, säger Evert Norberg, förundersökningsledare vid Nationellt bedrägericenter.
”Ta bara hjälp av personer du känner”
Enligt honom har polisen även fått rapporter om bedragare som utger sig för att samla in pengar till de som har smittats av coronaviruset.
– Det är vanligt i samband med kriser och katastrofer att folk utger sig för att samla in pengar till välgörande ändamål. En anledning till att vissa av dem lyckas är den allmänna inställningen, folk uppmanar varandra att hjälpa till så mycket som möjligt, inte minst på sociala medier. Det blir öppet mål för bedragarna, säger han.
Polisen uppmanar nu äldre personer, och andra som av olika anledningar inte kan ta sig ut och handla själva, att inte ta emot hjälp från personer de inte känner och litar på.
– Det bästa är förstås med familj och släkt som kan hjälpa till. I andra fall kanske man har en granne som man känner väl eller en nära vän som man litar på.
Så skyddar du dig mot bedrägeri i hemmet
- Tveka aldrig att lägga på luren eller stänga dörren om du känner oro.
- Lämna aldrig över legitimation, bankkort eller din kod till någon annan person.
- Släpp aldrig in en obekant person i ditt hem innan du fått kontrollera att personen verkligen företräder det bolag som den uppger sig komma ifrån. Du kan alltid be personen komma tillbaka. Om personen sagt sig komma från till exempel sjukvården eller fastighetsbolaget kan du kontrollringa dit och höra om det stämmer att någon ska göra ett hembesök hos dig.
- Be om en faktura. Inga fastighetsbolag eller tv-bolag kräver betalning på plats.
- Var vaksam vid dörrförsäljning. Här vill säljaren få dig att fatta ett snabbt köpbeslut. Be dem återkomma så att du får tid att tänka igenom ett eventuellt köp.
- Lägg på luren om någon ringer och du blir osäker. Det gäller oavsett om personen utger sig för att vara en nära släkting, från banken, ett företag eller en myndighet. Ring tillbaka på ett nummer som du själv tar reda på.
Källa: Polismyndigheten