Enligt polisens bedömningar finns inga konkreta hot mot tävlingarna, som avslutas med lördagens final. Däremot bedöms hotet från vissa aktörer vara större än andra.
Det förhöjda hotet kommer bland annat från våldsbejakande islamistiska terrororganisationer, enligt SVT:s uppgifter.
Sedan tidigare ses Sverige som ett prioriterat mål för den våldsbejakande islamismen på grund av bland annat den så kallade LVU-kampanjen och koranbränningar, som låg till grund för att terrorhotet höjdes i fjol.
Kriget i Gaza och Israels medverkan i tävlingen kan enligt polisen inspirera islamistiska terrorgrupper att på olika sätt störa och angripa tävlingen. Liknade hot har dessutom förekommit tidigare år.
Bland annat kring arrangemanget 2019 i Tel Aviv i Israel, men också senast det begav sig i Sverige 2016, när uppgifter spreds om att IS-terrorister tagit sig till Sverige för ett planerat dåd.
Polisresurser från övriga Norden
Enligt polisen har man tagit höjd för i princip alla tänkbara scenarion.
– Den förhöjda hotbilden och arbetet runt det här arrangemanget är någonting som polisen har haft kännedom om en längre tid och planerat för. Vi har satt i polisresurser från både Danmark och Norge för att kunna genomföra det här på ett tryggt och bra sätt, säger Robert Loeffel, presstalesperson polisen region syd.
Kan försöka störa sändningen
Ett annat förhöjt hot är enligt polisen potentiella cyberangrepp för att på olika sätt störa tävlingen. Utöver kriget i Gaza är Rysslands invasion av Ukraina och Sveriges Natomedlemskap två faktorer som har gjort att hotbilden ökat.
Även där finns exempel i närtid på direkta hot mot Eurovision. Under tävlingen 2022 i Italien lyckades italiensk polis avvärja en cyberattack från pro-ryska grupper, och 2019 i Tel Aviv försökte en hackergrupp kapa sändningen med ett videomeddelande.