Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Polisens gängexpert om skjutningarna: Regeringen satsar fel

Uppdaterad
Publicerad

Katastrofsiffror – så beskriver polisens gängexpert, kriminalkommissarie Gunnar Appelgren, det ökande antalet dödsskjutningar.

Trenden går dock att vända – men inte med dagens politik, menar han.

Sveriges alarmerande ökning av dödliga skjutningar i kriminella miljöer sticker ut i Norden och i Europa. ”En katastrofsituation”, menar kriminalkommissarie Gunnar Appelgren:

– 60 mördade personer i kriminella miljöer är en horribel siffra. På tio år har det gått från ett par personer per år till 60 – och året är inte slut än, säger han.

Trenden går dock att vända, tror Appelgren – men inte med dagens politik.

– Vi behöver hjälp från rättsväsendets sida för att förhindra nya mord, öka upptäcktsrisken och bli flera robusta och duktiga mordutredare. Men det kommer inte att hjälpa om vi inte slutar med påfyllnaden av pojkar som är beredda att mörda andra pojkar för att vara någon, säger han och fortsätter:

– Det finns en politisk kortsiktighet i den här frågan. Om vi ska göra skillnad på riktigt måste vi fokusera på de brottsförebyggande åtgärderna när det gäller att hantera individer från 3-årsåldern till att stötta dysfunktionella familjer och områden på ett kraftfullt sätt.

Hårdare straff inte lösningen

Regeringen har pratat om ett paradigmskifte och ”den största offensiven någonsin mot den organiserade brottsligheten”.

Gunnar Appelgren är dock kritisk till att sådana satsningar skulle ge de resultat man vill ha.

– Hårdare straff kan ge en effekt på individnivå, men om man inte döms har hårda straff inga som helst verkan.

Endast 20-25 procent av morden leder till en dom idag, och knappt 10 procent av mordförsöken. Dessutom är tillgången till vapen och motivationen att begå brott hög, trots ökad polisnärvaro och en ökad upptäcktsrisk, säger Appelgren.

– Man har på något sätt tappat hopp – man känner att man inte kommer överleva sin 25-årsdag och då spelar det ingen roll.

Måste satsa förebyggande

Då är enda lösningen, enligt Appelgren, att satsa på att öka upptäcktsrisken i tidig ålder. Det kräver omfattande och långsiktiga brottsförebyggande lösningar.

– Jag skulle vilja se en ordentlig samhällsuppslutning och på riktigt skapa ett paradigmskifte. Den viktigaste faktorn är att skolan funkar och har allt stöd den behöver.

Det är också viktigt att få fram perspektiven från de anhöriga, menar han.

– Vi pratar väldigt mycket om siffror och skjutningar när vi borde prata om mord och förstörda familjer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.