Polisens nya metod för att minska mäns våld mot kvinnor vill skifta fokus från de våldsutsatta till våldsutövarna och därmed hindra att brott överhuvudtaget begås.
Polisen samlar in uppgifter och identifierar högriskindivider för att därefter knacka på hos män som bedöms som våldsbenägna och prata med dem.
Egen uppgiftssamling
Erika Gyllenswärd, verksamhetsutvecklare NOA, säger att en grundtanke bakom den nya metoden är att ansvaret för våldet ligger hos våldsutövaren.
– Kan vi göra nåt så den personen slutar att använda våld så är det väldigt bra. Det gäller att möta dem där de är, lyssna in och stötta i att ta emot behandling, hjälp och stöd.
Bedömningen om någon är en högriskindivid baseras på polisens egna uppgifter, bland annat på anmälningar och hur man har uttryckt sig i förhör.
– En röd tråd som går är att man uttrycker att man ska ta livet av sig om kvinnan till exempel lämnar förhållandet, säger polismästare Jale Poljarevius.
Missbruk och arbetslöshet riskfaktorer
Andra högriskfaktorer kan vara missbruk, arbetslöshet och låg utbildning. Samtalen med polisen är frivilliga och i region öst har en överväldigande majoritet av de kontaktade personerna inlett samtal med polisen.
– I region öst har man besökt samtliga 33 personer man identifierat och 32 av 33 har valt att kommunicera, säger Jale Poljarevius.
Han fortsätter:
– Vi går inte in och skuldbelägger utan vi går in och säger att vi är genuint oroliga för att du kan komma att begå ett grovt brott.
Totalt handlar det om ungefär 300 identifierade högriskindivider.