Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det är trist när man kommer ut och möter allmänheten som frågar 'vad fan håller ni på med?'”, säger kommunpolisen Peter Torstensson. Hör kritiken mot polisledningen i klippet. Foto: Mikael Eriksson

Poliser efter stormen inom polisledningen: Förtroendet är förbrukat

Publicerad

Händelserna i den högsta polisledningen har skadat förtroendet för rikspolischefen, menar fackligt förtroendevalda och andra poliser som Agenda har pratat med.

– Rikspolischefen kommer inte kunna återupprätta ett förtroende bland poliserna på fältet. Det är förbrukat, säger en av dem.

Rikspolischefen Anders Thornberg har kritiserats för sin hantering av jävssituationen mellan några av landets högsta polischefer, Mats Löfving och Linda Staaf. Även utredningen och presskonferenserna som följde har ifrågasatts.

Rikspolischefen själv har varit fåordig sedan Mats Löfving hittades död i sitt hem, men i går kommenterade han händelserna i Ekots Lördagsintervju: 

– Det pågår en arbetsmiljöutredning inom polismyndigheten som handlar om hur vi hanterade det, och hur det hanterades efteråt. Vi gjorde det som vi bedömde var rätt vid det tillfället.

Oro för att prata offentligt

Trots kritiken valde Polisförbundet att uttala sitt stöd för rikspolischefen. Något som väckt förvåning och ilska bland fackligt förtroendevalda och andra poliser runt om i landet, som Agenda har pratat med. Enligt dem har händelserna satt fingret på ett större problem som finns inom myndigheten, där vänskapsband spelar roll när chefstjänster tillsätts.  

Men det finns en oro för att prata offentligt, att öppet kritisera polisen kan påverka karriären. 

– Det här var ett skolboksexempel på vänskapskorruption och Thornberg agerade inte. Det kommer aldrig ske en förändring längre ner om det inte börjar uppifrån, säger en fackligt förtroendevald polis.  

Fattades utan förankring

En annan berättar att beslutet att uttala stöd för rikspolischefen fattades utan förankring i regionerna. 

– Min personliga tanke var att vi går ut och säger något, vi kan inte stå bakom det här längre. Våra medlemmar står inte bakom det här, de undrar vad fasen är det som pågår.

Polisförbundets ordförande Katarina Von Sydow har tackat nej till en intervju. Men förbundet skriver i ett mejl att polisledningen påbörjat ett förändringsarbete “inte minst med den destruktiva tystnadskulturen och även skapa ökad transparens vid rekryteringar av chefer”.

Rikspolischefen Anders Thornberg tackade nej till att medverka i SVT:s Agenda, som sändes på söndagens.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.