Lena Nitz, förbundsordförande på Polisförbundet. Foto: TT

Poliser upplever ökning av hot, våld och trakasserier

Uppdaterad
Publicerad

Sju av tio poliser upplever att utsattheten för hot, våld och trakasserier ökat de senaste två åren. Detta enligt en färsk rapport från Polisförbundet, som kräver fler poliser, högre löner och skärpta straff för brott mot blåljuspersonal.

Polisförbundets undersökning visar att 30 respektive 26 procent av poliser för hot och våld också utsätts för sten/flaskkastning samt beskjutning med fyrverkeri/pyroteknik.

”Potentiellt livsfarliga former av våld”

Det är den första gången polisfacket ställer frågor om stenkastning och beskjutning med fyrverkeri.

– Det här är utstuderade och potentiellt livsfarliga former av våld som tidigare var exceptionella händelser. Nu är det nästan vardag i vissa områden, säger förbundsordförande Lena Nitz i ett pressmeddelande.

LÄS MER: Ungdomsgäng sköt raketer mot polis

Undersökningen visar också att drygt hälften av de 2.000 tillfrågade poliserna inte känner till vilka rutiner och regler som gäller när man utsätts för hot, våld och trakasserier.

– Polismyndigheten har anställda som närmast rutinmässigt utsätts för svåra situationer i sitt arbete. Det är faktiskt anmärkningsvärt att myndigheten inte lärt sig att organisera det här bättre, säger Lena Nitz.

Ställer krav på politiker

Polisförbundet ställer flera tydliga krav, dels på politiker, men också på Polismyndigheten. Bland annat kräver man att man anställer ”tusentals” fler poliser, höjer lönerna och skärper straff för brott mot blåljuspersonal.

LÄS MER: Allt fler unga poliser lämnar in polisbrickan

På Polismyndigheten kräver man att man ser till att poliser känner till rutinerna som gäller vid utsatthet för hot, våld och trakasserier, och personligt anpassad skyddsutrustning.

– Samhället måste markera allvaret i att begå brott mot poliser. Lagen måste skärpas. I dag kan poliser utsättas för allvarliga brott men ändå nekas den kränkningsersättning som andra brottsoffer har rätt till, säger Lena Nitz.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.