Mari Olsson blev misshandlad av sin före detta man. I dag 27 år senare lever hon fortfarande med en hjärnskada.
– Jag fick en stroke och var medvetslös några minuter, efter karatesparkar och knytnävslag mot huvudet.
”Så ska vi inte ha det”
Hjärnskadan har lett till att hon inte klarar sig själv utanför lägenheten och beskriver vardagen som en husarrest. Men det har inte stoppat henne från att hjälpa andra. Från morgon till kväll talar hon med våldsutsatta kvinnor på telefon och når tusentals i grupper på Facebook.
Engagemanget för andra började när Marie efter polisanmälan, blev placerad ensam på ett hotell, utan personal.
– Det var där jag tänkte att så ska vi inte ha det. Vi ska ha någon att prata med dygnet runt, om det så ska behövas.
Brist på bevis
Camilla Nordström och Mari Nilsson har fått stöd av Marie Olsson. De blev misshandlade av sina före detta män och båda tycker att polisen behandlade dem illa.
– Jag var utsatt för jättegrovt våld och tortyr under flera år. Jag var inlåst i princip 24 timmar om dygnet med min dotter, berättar Camilla.
Efter flera år lyckades hon och dottern fly. Mannen fortsatte att hota Camilla och hon anmälde honom ett flertal gånger.
– Jag lämnade in min telefon och polisen tankade av den, alla sms och samtal men allting bara lades ned. Det blev ingen förundersökning, inget förhör, utan det lades ned i brist på bevis.
– När jag var jätteledsen och hysterisk, och visste om att får jag inte hjälp nu så kommer jag vara död. Då sa polisen att om du lugnar inte ned dig, så kommer vi plocka in dig.
Blev lämnad på kyrkogård
Efter flera år dömdes till sist Camillas före detta man till tio månaders fängelse för grov kvinnofridskränkning.
För Mari Nilsson tog det nästan ett år innan hon vågade anmäla sin före detta man. Innan dess hade polisen larmats till deras bostad, efter att grannarna hört skrik.
Mari berättar att hon då blev slagen så hårt att revbenen bröts och att hon flydde ut på en kyrkogård, där polismännen hittade henne.
– Det var två män som stod med armarna i kors. Jaha, vad har hänt, ska du anmäla? Jag sa jag kan inte, jag var så livrädd. Då lämnade de mig där ensam på kyrkogården, blåslagen med brutna revben.
”Höll en glasbit mot min hals”
Polisen hörde aldrig av sig igen. Några månader senare hotade exet att ta Maris liv.
– Han höll en glasbit mot min hals. Jag lyckades ta mig loss, sprang iväg och fick hjälp av en granne.
Kort därefter lämnade Mari sin man och gjorde en polisanmälan. Efter ungefär två månader blir hon kontaktad av en utredare.
– Utredaren var väldigt arrogant och frågade om jag var säker på att jag vill fortsätta med min anmälan. Att det kan ta lång tid och inte är säkert på att det leder någonstans ändå. Men då hade jag bestämt mig att gå vidare anmälan.
Mari Nilssons före detta man dömdes för grov kvinnofridskränkning till ett års fängelse.
Se hela reportaget i söndagens Agenda klockan 21:15 på SVT2 eller SVT Play.
Fakta: Våldsbrott i nära relationer och sexualbrott mot vuxna
Åklagarmyndigheten, Utvecklingscentrum Göteborg har i samarbete med Polismyndigheten, NOA, Utvecklingscentrum Väst genomfört en granskning inom området våld i nära relationer och sexualbrott mot vuxna, som släpptes i februari 2019.
I rapporten står det bland annat att:
• En låg andel av de inledande förhören filmas och få brottsplatser dokumenteras med foto eller film. Skador/frånvaron av skador på misstänkt dokumenteras sällan.
• Få utredningar har lett fram till väckta åtal.
• En generell oro som vi stött på både bland åklagare och polisledning är att våldtäktsutredningar, framförallt om de handläggs av enhet för grova brott, nedprioriterats till förmån för exempelvis mordutredningar.
• En hög andel av nedläggningsbesluten, både beträffande sexualbrott och brott i nära relation om 22 %, har motiverats med ”ej anledning att anta brott”. Projektgruppen har, framförallt då det avsett brott i nära relation, uppfattat att beslutsmotiveringen varit felaktig.
• Polisens inledande utredningsåtgärder håller dock ofta tillräckligt god kvalitet för att tjäna som grund för den fortsatta utredningen.
Läs hela rapporten här.