Agendas reporter Ulf Mattmar har träffat Thomas Hammarberg, som är ordförande i den av regeringen tillsatta Kommissionen mot antiziganism. Hammarberg menar att politiker borde vara försiktiga med att göra uttalanden som kan tolkas som att de legitimerar attacker och aggressivitet mot tiggare från länder som Rumänien och Bulgarien.
Här är en längre version av den intervju som ingår i Ulf Mattmars reportage om tiggarnas situation som sänds i veckans Agenda.
”Regnérs artikel onödig”
Den 11 september skrev barn-, äldre- och jämställdhetsminister Åsa Regner (S) en debattartikel där hon förespråkade att ge pengar till hjälporganisationer i stället för direkt till tiggarna. Thomas Hammarberg säger att han tyckte artikeln var onödig.
– Jag tycker inte det är ett statsråds uppgift att peka finger om hur vi ska kanalisera vårt stöd till välgörande ändamål. Jag är rädd att det sprider fördomar mot dem som har kommit hit.
Hur känns det för dig som socialdemokrat?
– Jag tycker det är trist och det behövs att den här frågan diskuteras naturligtvis.
På sistone har flera ministrar gjort uttalanden om tiggeri och olagliga bosättningar. Thomas Hammarberg tror att det kan ha påverkat situationen för dem som sitter med en pappmugg och tigger på gatorna.
”Mycket tyder på att det blivit mindre i muggarna”
– Det är lite svårt att tydligt bedöma det, men mycket tyder på att det har blivit mindre i muggarna. Att det har gått ner som en effekt av det där. Men vi vet också att en del som har fått översättningar av vad som har sagts från ledande politiker, har tagit illa vid sig. De upplever att de är totalt oönskade och att det är ett förebud för mera repressiva åtgärder. Det har spridit en stor oro, säger Thomas Hammarberg.
Du har till och med dragit en parallell till hatbrott, att det här kan elda på dem. Hur menar du?
– Det intryck jag har fått, genom att ha studerat den här frågan ganska länge, är att det har gett en sorts legitimitet till de aktioner som har genomförts av extremister och en del huliganer och en del berusade människor mot EU-migranterna. De har överfallits på trottoarer och inte minst om kvällarna när de söker något ställe att sova på.
”Kan tolkas som att det är fritt fram”
Det här sätter du i samband med en del uttalanden från statsråd?
– Jag tror att det kan finnas ett samband. Och jag skulle vilja ge rådet att ledande politiker från flera olika partier, att de verkligen är försiktiga med att släppa uttalanden som kan leda till att det tolkas som att det är fritt fram att gå till aktion mot de besökare som vi får från Rumänien och Bulgarien, säger Thomas Hammarberg och fortsätter:
– Det finns också, inom flera politiska partier, åsikter som upplevs som att de egentligen syftar till att vi måste avskräcka folk från att komma hit från Rumänien och Bulgarien. När man diskuterar avhysningar till exempel – man kan vara oerhört indignerad över att människor tar plats där de inte borde vara, och avhysningar är nödvändiga. Men man diskuterar inte att det behövs alternativ så att människor har någonstans att ta vägen.
Men är det inte det som är regeringens avsikt, att folk inte ska söka sig till Sverige?
– Jo det finns en del uttalanden som tyder på det. Men då måste man analysera vad det är som gör att de kommer hit och till en del andra länder ute i Europa. Det är att de klarar sig inte hemma. Det är ett sådant utanförskap och en sådan misär i de här länderna, så de drar sig ut för att överhuvudtaget få ihop lite pengar till sina barns framtid. Det är vad de alltid pratar om, barnens framtid. Det är själva orsaken. Om man inte hittar någon annan lösning på det, ska man åtminstone undvika att hindra dem komma hit och om möjligt få ett tillfälligt jobb. Men i annat fall får de väl vädja till vår generositet, säger Thomas Hammarberg.
Agenda söndag 4 oktober kl 21.15 i SVT2. Inrikesminister Anders Ygeman kommer till Agendas studio för att debattera regeringens linje med EU-parlamentarikern Soraya Post (Fi). Se programmet här.
Fakta: Några av ministrarnas uttalanden
På senare tid har olika ministrar gjort uttalanden som handlar om bland annat illegala bosättningar och om att ge pengar till tiggare på gatorna. Barn-, äldre- och jämställdhetsminister Åsa Regnér (S) skrev den 11 september på DN Debatt om att det gör mer nytta att ge pengar till hjälporganisationer än att ge direkt till människor som tigger på gatan.
Efter SVT:s Uppdrag gransknings reportage den 23 september om det stora migrantlägret i Malmö sade hon att ”tigga på gatorna inte är en lösning i längden”.
Den 30 september sade justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) till SVT Nyheter att regeringen vill göra det lättare för markägare att avhysa illegala bosättare och att dessa antingen får flytta hem eller bosätta sig på ett legalt sätt.
I Studio ett i Sveriges Radio den 25 september sade inrikesminister Anders Ygeman (S) i en debatt efter Uppdrag gransknings reportage att det har funnits en flathet i Sverige mot den här typen av brottslighet och att lägret i Malmö skulle avhysas, troligen ”i närtid” och att en ny lagstiftning ska tas fram som ska göra det enklare att avhysa personer från privat mark.
Anders Ygeman kommer till Agendas studio för att debattera regeringens linje med EU-parlamentarikern Soraya Post (Fi).